Actualno.com представя краткия преглед на печата в първия работен ден

...
Actualno.com представя краткия преглед на печата в първия работен ден
Коментари Харесай

Новини или Novini: Картината на печата за 3 февруари

Actualno.com показва късия обзор на печата в първия работен ден на февруари.
" Труд "
Рекордна инфлация за последните близо 7 години оповестиха от Национален статистически институт. Годишната инфлация към края на декември 2019 година е 3,8%. Това е най-високото равнище на инфлацията от януари 2013 година насам, или за последните 83 месеца. Инфлацията е по-висока от лихвите по депозитите, които по левовите влогове на жители към този момент са под 0,28%. В резултат спестяванията на хората и компаниите в банките действително се топят.
Основната причина за рекордната инфлация е повишаването на месото и плодовете. В рамките на година цените на месото и месните артикули са нарастнали с рекордните 16,3%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Такова повишение на цените на месото и саламите не е имало през последните 11 години, или по-точно от 131 месеца – от януари 2009 година насам. Една от аргументите за повишаване на месото е африканската чума по свинете, която удари редица ферми през предходната и при започване на тази година. Прави усещане обаче, че единствено през ноември цените са нарастнали с 2,2%, а през декември – с още 2,7%. Това покачване може да е обвързвано с коледните и новогодишните празници.

" 24 часа “
И тази година февруари ще е с температури над нормата, като предстоящото отклоняване на междинните е сред 2 и 3 градуса. Количествата превалявания ще са към или под нормата. Това заяви климатологът Симеон Матев от СУ и TVMET за „ 24 часа “.
Новата седмица стартира с топло за сезона време с оптимални температури от 13 до 18 градуса, което е с 10 градуса над нормалните стойности за това време на годината. Облачността ще е раздрана, повече слънце ще има в южните региони. Няма да вали. Топло ще е и през по-голямата част на деня във вторник. Ще е прохладно. Има условия температурите да доближат 20 градуса. Още следобяд обаче ще стартира основна смяна на това пролетно време. Първо в Северозападна  България, а в нощта против сряда и в останалите региони вятърът от югозападен ще стане северозападен и температурите внезапно ще паднат. Ще завали дъжд, който в Северна и Западна България ще минава в сняг. В сряда ще е прохладно, а следобяд още веднъж ще превалява.
" Монитор "
300 души живеят години наред в държавните психиатрии в страната, макар че острите им положения са овладени и те могат да се върнат по домовете си. Проблемът е, че околните им не ги желаят. Това заяви за „ Монитор “ шефът на Специализираната болница по психиатрия в Курило доктор Цветеслава Гълъбова. Тя посочи, че за разлика от психиатричните академични лечебни заведения въпросните лечебни заведения не са търговски сдружения, не работят по клинични пътеки със здравната каса, а се устоят с доста по-малки суми от дотации посредством Министерството на здравеопазването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР