Абсолютно възможно е да не сте чували нищо за аниме

...
Абсолютно възможно е да не сте чували нищо за аниме
Коментари Харесай

Косплей или как се става истински анимационен герой

Абсолютно допустимо е да не сте чували нищо за аниме културата. Също както е евентуално и концепция да нямате какво се крие зад дума косплей.

Този текст е тъкмо по тази причина - с цел да си сверим (всички) часовника с едно събитие и наклонност, обхванала през последните години целия свят. И като споделяме целия, имаме поради, че нейните орди почитатели потеглят от Канада и Щатите, с цел да стигнат до източноевропейските страни, в това число и до България.

Какво е аниме и косплей

Аниме е общото наименование за създаваните в Япония рисувани анимационни филми и сериали, основани на манга комикси. Последните, казано в резюме, се разграничават от останалите комикси по това, че са черно-бели и че се четат от дясно наляво.

У нас от години се провеждат фестивали, отдадени на аниме културата, които доста хора чакат с необикновено неспокойствие. Запалените фенове купуват билетите си за тях месеци по-рано. Месеци напред стартират и подготовката за тях, изключително в случай че са решили да се включат в надпреварите за най-хубав костюм на аниме воин, по-популярни като косплей.

 Снимка 347605

Косплеят е занимание за запалените почитатели на аниме културата, които със специфични костюми и аксесоари аниме се пробват да реализират образна аналогия с обичан воин. Най-често се употребяват персонажи от анимациите, от манга комиксите, от телевизионни сериали и от видео игрите.

Повече за аниме културата и косплея споделя основателят на един от най-големите фестивали у нас AnimeS Expo - Михаел Сладкаров.

Косплей и има ли той почва у нас

У нас косплеят навлиза по-сериозно през последните 12-13 години. Оттогава се вършат и аниме събитията. В началото те са дребни, само че сега са със сериозен мащаб - поради размера на нашата страна. " От няколко години изпращаме и хора, които да показват страната ни на профилирани фестивали и международни и европейски надпревари ", споделя Михаел.

 Снимка 347609

За косплей фанатиците няма нито възрастови, нито каквито и да било други ограничавания - по костюмите са запалени всевъзможни хора, за които превъплъщаването в обичан воин е занимание, без значение с какво се занимават отвън него.

" Всеки може да косплейва, само че като цяло най-важно е човек да успее да влезе в характера на героя, да се приближи оптимално до визията му и да покаже актьорско майсторство на сцената ", изяснява Михаел.

Изработката на костюма

Всеки намира собствен метод да се снабди с косплей костюм. Някои го създават собственоръчно, други дават модел на шивач, а трети избират непосредствено да си го купят. Ето за какво на аниме събитията има хора с всевъзможни костюми - елементарни или комплицирани, купени или направени, ексцентрични или по-обикновени.

 Снимка 347593

" Най-често човек си харесва нещо, принтира го и го носи на шивач. Така става най-лесно ", счита Михаел, само че прибавя, че не всеки костюм може да бъде изработен по този метод.

" Към тези за професионални надпревари се подхожда по друг метод. Или се създават напълно, или се купува нещо полуготово, което се преработва. Това може да значи да се смени цветът на части от него или да прибавят разнообразни детайли. " Важно е обаче да се наблюдават разпоредбите и да се знае за кое присъединяване какъв вид костюм може да се употребява.

И до момента в който за любителския косплей има доста подготвен материал, върху който да се наложат единствено леки корекции, при спортния е наложително всеки детайл от костюма да е направен независимо. Колкото до материалите - всеки самичък си избира най-удобните за него. Те дефинират и средства, които ще отидат за един костюм.

 Снимка 347602

" Най-скъпият, който съм виждал на български косплейър, е на приблизителната цена от 1500 лeва. Но има и такива за под 50 лв. ", споделя Михаел.

Професия косплейър

Въпреки че по-често е занимание, косплеят за някои хора е и професионално занятие. В Норвегия има даже специфични учебни заведения, където се демонстрира по какъв начин се създава костюмът, вършат се театрални извършения и се учи снимка.

Според Михаел у нас средата към момента не разрешава нещо сходно, само че и той, и останалите уредници на аниме фестивалите се стремят да трансформират този факт. Те желаят културата да бъде по-разпространена и хората сами да я търсят.

 Снимка 347606

Интересно е, че по света огромните производители на компютри и на видео игри постоянно наемат коспейъри, с цел да популяризират техните артикули. " Въпреки това тази процедура към момента не е задоволително публикувана, с цел да може човек да прави единствено това и да се устоя с него ", споделя Михаел.

Къде е може да се види

AnimeS Expo е тематичен фестивал за азиатската просвета. Той е и най-подходящото място, където човек може да види и да се запознае по-добре и от близко с аниме културата у нас.

Всяка година AnimeS Expo събира хиляди хора и организира квалификации за разнообразни интернационалните надпревари.

Тази година за първи път фестивалът изпраща спечелилите в Япония. Там те ще показват България на международното по косплей.

AnimeS Expo е в зала Универсиада, София, на 31 март и 1 април.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР