Абсолютно изненадващо от известно време насам се забелязва ново възраждане

...
Абсолютно изненадващо от известно време насам се забелязва ново възраждане
Коментари Харесай

Компании са се заели със създаването на ново поколение дирижабли

Абсолютно изненадващо от известно време насам се вижда ново възобновление на интереса към дирижаблите, освен това на фона на галактическия туризъм. Доскоро те се използваха на места по света, освен това извънредно с туристическа цел. Оказва се обаче, че шепа компании работят интензивно върху основаването на съвременни дирижабли и балони с парещ въздух. Амбицията им е този тип летателни средства да возят пасажери и товари на къси дистанции.

 

Огромните балони стартират да се създават през XIX век, а началото на ХХ столетие е тяхното златно време. Германия ги употребява в Първата международна война. С този тежък интервал са свързани двете произшествия на цепелини над страната ни.

 

Цепелинът е един от най-известните дирижабли – продълговати балони с мотор, кормила за смяна на посока и височина, с комфортна гондола за пасажерите и екипажа. Има твърда носеща структура, издигната за първи път от граф Фердинанд декор Цепелин (1838 - 1917). Успехът на дирижаблите, създавани от него, води до използването на името „ цепелин “ за всички дирижабли с твърда структура. През 1909 година граф Цепелин основава първата в света транспортна самолетна компания – „ Германски дирижабли ”, за постоянни полети с пасажери, товари и поща, както вътрешни в Германия, по този начин и външни в Европа и през Атлантическия океан до Бразилия и Съединени американски щати. Граф Цепелин прави демонстрационни полети, като пътува към Арктика, Палестина и обикаля земното кълбо.

 

Хангарът за дирижабли

След прелитането му без кацане над България Стоян Миленков основава песента „ Граф Цепелина, от тука мина и си отпътува! (О, Боже мой ”). Песента бързо влиза в репертоара на ресторантските оркестри, които запяват

„ Граф Цепелина, от тука мина. Какъв огромен е, о, боже мой! Каква изящност! Какъв маниер! От тука мина, натам отпътува и завладя туй, що видя. Без виза и официално! Това е безсрамно! Ах, цепелина! За где отпътува? Крещи и вика Румена Ирина “.

 

„ Граф Цепелин “ прави 590 полета, транспортира 34 000 пасажери и изминава съвсем два милиона километра, без нито една щета. Графът умира през 1917 година, когато неговите дирижабли към този момент са на „ въоръжение “ в немската войска. Построени са великански цепелини, дълги 227 метра с балони от 68 000 кубически метра, пренасящи до 50 тона товар. Един подобен въздушен звяр разполага с 20 мотора от по 1200 конски сили, харчи 25 тона гориво и развива скорост от 103 км./ч. А екипажите могат да устоят повече от 100 часа във въздуха.

 

 

В най-големите градове на света се строят големи хангари и мачти за привързване на цепелините. Такъв е издигнат и в България – край Ямбол, като той е единствен за Балканския полуостров.

 

Край Ямбол се намира най-южната немска въздушна база, която има разследващи функционалности през Първата международна война. В хангара до военното летище се намира цепелинът, който прелита и шпионира над Черно море. Именно над морето се случва покруса с рухване на дирижабъла. Свидетелство за нея е непокътнато във вестник „ Вечерна бургаска поща ” от 9 декември 1935 година Статията напомня злополуката много в детайли:

„ През 1915 година, когато общоевропейската война бе в своя кипеж, късно през есента в Ямбол, североизточно от гарата, стартира градежът на единствения в  Балканския полуостров хангар за цепелини, който е бил завършен през август 1916 година през времето 1916 – 1918 година са стационирани в Ямбол три разнообразни цепелина. Първият от тях е дошъл през юни 1916 година, е CL10. След две щастливи летения над неприятелска територия той пострадва при мощна стихия над Черно море на 27 юни 1917 година и не се завръща повече. На героичен починалия екипаж в Ямбол, в двора на хангара, е издигната възпоменателна плоча ”.

 

Трагедията е документирана, само че с изключение на нея в мемоари на остарели поданици на Горна Оряховица е непокътнат един любопитен миг, който поражда въпроси за това дали почти едновременно над България не са аварирали два дирижабъла, или просто случилото се не е съхранено за поколенията по най-достоверния метод. В Горна Оряховица до през днешния ден се споделя по какъв начин през Първата международна война в местността Камъка катастрофира цепелин. При случая през септември 1917 година от удара на гондолата върху каменния връх умират осем германци.

 

Те са заровени в старите горнооряховски гробища. Голям интерес провокира коприната, с която е обшит цепелинът. Платът е разпределен сред фенове и шивачи, тъй че половината град се снабдява с копринени блузи и дълго време всички се хвалят с придобивката.

 

От същия брой на „ Вечерна бургаска поща " излиза наяве, че вторият цепелин идва в Ямбол през август 1916 година „ Неговите три смели летения над Букурещ удивиха света, само че защото противовъздухоплавателната отбрана бе много усъвършенствана, същият бе откомандирован за Германия. Третият цепелин, който идва в България, носи името 1.59 и стартира дейностите си на 25 октомври 1917 година, развивайки скорост 103 км/ч, носещ със себе си 52 000 кг потребен товар и 22 немски летци, сред които и строителя по-късно на величествения въздушен колос „ Граф Цепелин “ - доктор Хюго Екенер ”, написа възторжено бургаският вестник. Описва по какъв начин разследващият полет на немския дирижабъл до Сахара е преустановен, тъй като дейностите на германците са разгадани от съперниците. Съобщава и за още един случай с цепелин: „ На 7 април: 1918 година дирижабълът 1.59 за финален път напуща хангара в Ямбол на път за остров Малта. Комендантът Бохолд възнамерявал да се насочи към Огранто щрасе в Адриатическо море и оттова към Йоническо море.

Летейки над Адриатическо море, разследване възпламеняване на бензина цепелинът е опожарен и целият екипаж дружно с 1.59 претърпява геройска гибел на дъното на морето ”.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: граф Фердинанд декор Цепелин цепелин дирижабъл София България Ямбол Горна Оряховица
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР