Аанализаторите търсят обяснение на любопитен феномен Мерките срещу пиратските уебсайтове

...
Аанализаторите търсят обяснение на любопитен феномен Мерките срещу пиратските уебсайтове
Коментари Харесай

Блокирането не винаги помага. Пиратски сайтове увеличават трафика си

Аанализаторите търсят пояснение на любопитен феномен

Мерките против пиратските уеб страници не постоянно дават упования резултат
(снимка: CC0 Public Domain)

Блокирането на пиратски уеб страници от време на време усилва тяхната известност. В редица случаи такава мярка освен не понижава известността на уеб страницата, в противен случай – има позитивен резултат върху неговия трафик, отбелязва TorrentFreak, базирайки се на данни от изследване на антипиратската компания MUSO по поръчка на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност (WIPO).

WIPO разполага със лична непрекъснато обновена база данни, която поддържа записи на блокираните домейни в разнообразни страни по света, в това число от Европа, Азия и Латинска Америка. Базата е налична за всички и може да бъде потребна както на регулаторите, по този начин и на частните компании за сформиране на лични черни описи на разпространителите на пиратско наличие.

За да оцени успеваемостта на ограниченията за битка с пиратството, MUSO съпоставя индикаторите за трафик на запаси с нелегално наличие преди и след блокиране на името на домейна. Проучването е финансирано от южнокорейските управляващи.

Любопитен феномен

Трябва да се означи, че откривателите не съпоставят индикатори за всички имена на домейни, показани в регистъра на WIPO: от 6573 интернет адреса има данни единствено за 432 от тях. Обемът на трафика е регистриран 90 дни преди блокирането на домейна и 90 дни по-късно.

Според изследването, 73% от изследваните 432 уеб страницата са имали спад в трафика след блокиране, което, както отбелязва TorrentFreak, потвърждава успеваемостта на сходни антипиратски ограничения на равнище ISP.
още по темата
В същото време повече от 15,7% от уеб ресурсите изцяло са изгубили своята публика след блокиране. 41,4% от уеб страниците или записват понижаване на трафика до 90% от първичната стойност, или въобще остават без гости.

Но изследването не обръща внимание на любопитен феномен, за който написа TorrentFreak: в някои случаи блокирането на уебсайт, макар събитията, способства за растежа на неговия трафик. С други думи, битката с пиратството от време на време дава противоположен резултат и прави уеб страницата по-популярен. Например, 56 уеб страницата от извадката от 432 са „ възкръснали ” след блокирането.

Пиратството по райони

Ефективността на ограниченията за блокиране на пиратски уеб сайтове варира доста в другите страни. Например, в Италия всички уеб запаси, неразрешени за гледане от доставчика, губят гости. Обемът на извадката в съответния случай обаче не разрешава да се вършат далечни заключения.

Анализът на успеваемостта на ограниченията за битка с интернет пиратството в обособените страни демонстрира, че в Русия и Южна Корея към 73% от блокираните уеб сайтове губят своята публика в една или друга степен. Този % като цяло подхожда на междинната световна стойност. От MUSO акцентират, че в реалност тези данни демонстрират високата успеваемост на блокирането на достъпа до пиратски уеб сайтове.

Експертите следят аномални резултати, когато проучват измененията в трафика на уеб страници от поданици на Литва. В тази балтийска република фактът на блокиране или въобще не визира трафика, или способства за неговия напредък, както е при към 50% от неразрешените уеб запаси.

Възможно пояснение на аномалията

Докладът на компанията не съдържа ясни изводи. MUSO споделя, че към момента учи самите данни. Експертите на TorrentFreak обаче означават, че външни фактори, които не са взети поради от MUSO, могат да окажат известно въздействие върху крайните резултати от проучването.

Блокирането на пиратски запас става незабавно след появяването на съответното решение на регулатора, съда или различен орган. В реалност обаче интервалът от време сред влизането в действие на решението и действителното блокиране може да бъде много забележителен и друг според от страната, в която се прави блокирането.

В този случай е изцяло вероятен сюжет е, че името на домейна на пиратския уебсайт към този момент е включено в базата данни на WIPO, само че съответният уебсайт остава наличен и трафикът остава същият или даже се усилва, да вземем за пример на фона на вести за идно блокиране.

По-ранно изследване на успеваемостта на всеобщото блокиране на пиратски интернет уеб сайтове, извършено от група учени от университета Карнеги Мелън (САЩ) и бизнес учебното заведение на Католическия университет на Португалия, откри, че блокирането в действителност понижава аудиторията на уеб-ресурси с безвъзмездни филми, телевизионни сериали и музика, само че не способства за растежа на потребителската база на легалните стрийминг услуги.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР