A1 може да пусне 5G мрежа и услуги у нас

...
A1 може да пусне 5G мрежа и услуги у нас
Коментари Харесай

A1 е готов за 5G, разкри кога може да го пусне в България

A1 може да пусне 5G мрежа и услуги у нас незабавно щом получи нужните честоти. Телекомът има подготвеност за мрежите от пето потомство още през идната година, откакто сполучливо приключи серията от проби на честотите за 5G.
A1 показва първата в България независима 5G мрежа и нейните приложения, като за задачата употребява 5G робот, който се ръководи от човек, чрез специфични датчици и 5G мрежа. Роботът и оборудването са създадени от китайската компания ZTE, с цел да покажат приложенията на 5G технологията в сфери като автоматизацията и роботизацията в обществото и промишлеността.
За демонстрацията A1 е построила краткотрайна 5G мрежа от независим вид, с съоръжение на ZTE, която ще работи на тестовите честоти, предоставени от Комисията за контролиране на известията. Според настоящата архитектура операторите могат да избират от два вида мрежи: смесена (Non-standalone - NSA) и независима (standalone - SA).
NSA мрежите разрешават бързо разрастване на 5G мрежа, която може да поддържа съществуващите на пазара 5G устройства и да предлага високи скорости. Тя дава опция на телекомите да употребяват съществуващите си 4G мрежи, а не да построяват напълно нова 5G такава. Въпреки това дълготрайното развиване на 5G мрежите и внедряването им в сфери като автоматизацията изисква потреблението на независима или SA мрежа.
Именно SA мрежите ще разпрострат цялостния капацитет на 5G. За разлика от NSA, те разрешават основаването на обособени логичен сечения, с които могат да се осъществят разнообразни видове услуги със съответните качествени параметри. Това ще докара до икономисване на време и разноски както за бизнеса, по този начин и за крайния консуматор.
" 5G SA мрежа в комбиниране с виртуална реализация на мрежовите функционалности ще обезпечи по-добри благоприятни условия за приложение на 5G във всички сфери на стопанската система и всекидневието, в това число роботика и автоматизация. Това ще ни даде опция да отключим цялостния капацитет на мобилните технологии от идващото потомство.
Благодарение на независимите 5G мрежи ние ще влезем в нова епоха на супербърз широколентов мобилен достъп, ултра надеждна връзка с малко забавяне и масирана връзка сред машини, която ще даде нови благоприятни условия на хората ", сподели Красимир Петров, шеф " Конвергентна мрежа и услуги " в А1 България.
По време на демонстрацията A1 ще употребява специфичен робот, който се управлява от разстояние посредством 5G SA мрежа. Роботът се ръководи от човек, който носи датчици на ръцете си и посредством тях управлява дейностите на ръцете и пръстите на робота. 5G свързаността разрешава роботът да възпроизвежда дейностите на индивида в рамките от 6 до 10 милисекунди или съвсем 5 пъти по-бързо спрямо опциите на 4G и Wi-Fi мрежите.
Посетителите на Mall of Sofia ще могат да видят по какъв начин роботът се ръководи посредством 5G мрежа в симулирана среда на индустриално произвеждане и автоматизация. В тези сюжети от извънредно значимо значение е ниското времезакъснение на връзката сред датчиците на индивида и робота, тъй че техните придвижвания да съответстват, а не да се разминават.
" Чрез тази взаимна проява, която е и първият ни полеви 5G SA тест в България, А1 и ZTE показват бъдещето на телекомуникациите към необятната общност в страната. Потенциалните приложения на тази революционна технология основават благоприятни условия както за засилено икономическо развиване, по този начин и за подобряването на живота на хората ", разяснява Кристиян Вошиц, основен изпълнителен шеф на ZTE Австрия и началник на ZTE за Източна Европа.
" Като един от водещите разработчици и производители на 5G технологии в световен мащаб, за нас е наслаждение да работим с А1 и да демонстрираме успеваемостта на нашите технологии с една от първите 5G SA мрежи в Европа точно тук в София ", добави Вошиц.
С разгръщането на 5G ще станем очевидци на всеобща автоматизация във всички сфери на живота. Първите стъпки в тази посока към този момент са направени с решения като приложението Моят А1, цифровия портфейл A1 Wallet и разнообразни IoT планове.
5G SA мрежата в Mall of Sofia е последното за годината от серията тествания на приложенията на 5G, които А1 осъществя от 1 юли. Компанията стартира първа тестванията на 5G като пусна работеща 5G базова станция от разбъркан вид (NSA) и показва едно oт нaй-гoлeмитe пpeдимcтвa нa 5G мpeжaтa нa пoтpeбитeлcĸo нивo – cyпepбъpз мoбилeн шиpoĸoлeнтoв дocтъп, чpeз ĸoйтo ce пocтигa знaчитeлнo пo-виcoĸa cĸopocт пpeз мoбилнa мpeжa.
През лятото и есента А1 организира проби с крайни устройства и направи демонстрации на 5G в гейминга, като провежда първия 5G край по Counter-Strike:GO на финалите на A1 Gaming League, част от ревюто Aniventure Comic Con.
5G зоната на А1 ще бъде отворена за всички искащи в магазина на компанията в Mall of Sofia на 19 и 20 декември сред 17:00 и 21:00 часа и на 21, 22 и 23 декември от 12:00 до 21:00 часа. Всички гости на демонстрациите ще могат да се снимат с робота и да получат скреч карта, която ще им даде късмет да завоюват дребен подарък от А1.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР