А мерикански учени откриха хитър начин децата да се хранят

...
А мерикански учени откриха хитър начин децата да се хранят
Коментари Харесай

Как да накараме децата да ядат повече зеленчуци?

А мерикански учени откриха остроумен метод децата да се хранят по-здравословно - като се поставят повече зеленчуци в чиниите им, заяви Сайънс алърт.

При по-големи порции зеленчуци децата изяждат приблизително с 68 % повече на ден.

Учените са употребявали за четириседмичния опит броколи и царевица, като са удвоили количеството в порцията от 60 гр на 120 гр. В проучването са взели участие деца на 3 до 5 години.



"Наблюдаваното нарастване е към една трета от порцията... “, споделя нутриционистът Ханим Диктас от Пенсилванския щатски университет. „ Тази тактика може да е потребна на родители, учители и различен личен състав, с цел да насърчат децата да ядат препоръчваното количество зеленчуци ".

Количеството на останалите храни в чиниите е останало непроменено. Изследователите са се пробвали да подтикват детския вкус и с масло и сол в някои от опитите, само че това не е довело до значима смяна в изяденото количество зеленчуци.



Големината на порцията би трябвало да бъде преценявана деликатно, с цел да не остане доста неизядена храна.

Важен е и подборът на зеленчуците - те да не са омразни на капризните.

Що се отнася до сравняването на зеленчуците с другите храни в чинията, родителите могат последователно да приучват малчуганите към нови усети, като изначало ги готвят по желан от тях метод и с харесвани подправки.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР