92-годишният инвеститор и филантроп Джордж Сорос ще прехвърли контрола върху

...
92-годишният инвеститор и филантроп Джордж Сорос ще прехвърли контрола върху
Коментари Харесай

Истинският Succession: 37-годишният син на Джордж Сорос наследява империята му

92-годишният вложител и човеколюбец Джордж Сорос ще трансферира контрола върху бизнеса си за 25 милиарда $ на своя по-малък наследник Алекс.

Това оповестява Wall Street Journal в своя публикация, отдадена на посоката, в която ще поеме ръководството на фамилното благосъстояние, като разказва история, почтена за продължение на Succession.

Алекс Сорос е роден през 1985 година от втория брак на неговия татко със Сюзан Уебър. Пред WSJ той се самоопределя като човек, принадлежащ към център-лявото пространство, който в никакъв случай не си е представял, че би могъл да стане правоприемник на самодейностите на татко си.

Решението на Джордж Сорос да се откаже от контрола в интерес на по-малкия му наследник се оказва изненадващо на фона на по-ранните му поръчки, че не би желал фондацията му да се предава " по завещание ", а избира да се ръководи " от човек, който е най-подходящ за тази активност ".

WSJ показва, че в продължение на години доближените до Сорос са считали по-големия му наследник Джонатан (р. 1970) за естествения правоприемник на бизнеса и благотворителните му действия.

Завършил обществена администрация и лекар по юридически науки от Харвард, Джонатан Сорос работи за капиталовия фонд на татко си от 2002 и е основен капиталов шеф до 2011, като стабилизира компанията след финасновата рецесия. По-късно основава и своя независима компания за частни вложения.

В последна сметка обаче Алекс Сорос печели доверието на татко си, като постоянно го съставлява на събития, свързани с организацията, по света. Според техни сътрудници - Джонатан е бил по-аналитичен за разлика от импулсивния си татко. Давал е израз на недоволството си от някои решения на Сорос-старши, а когато напрежението сред двамата е засегнало въпроса за две назначения на мениджъри на високо равнище, Джордж е решил, че спорът подкопава властовата му позиция.

Джонатан Сорос, чиито родители се развеждат, когато той е на 7 години, споделя пред WSJ, че постоянно е имал едно мислено с татко си - " Знаех, че може да промени мнението си. Като трейдър той беше прочут точно с това ".

Той напуща фамилния бизнес през 2011 година, с цел да " резервира мира в фамилията ".

" Приключихме бизнсе връзките си в много положителни връзки. Бях отчаян, само че не скърбя за нищо ", споделя той за татко си.

Той и брат му Алекс са " другарски настроени, само че не са близки ", споделят източници на Wall Street Journal, които познават двамата синове на Джордж Сорос.

Алекс Сорос е четвъртото дете на милиардера, a детството му съответствува с интервала, в който татко му става знаменит финансист и фактор. Като момче мечтае да прекарва повече време с него: " Баща ми беше там, само че все едно го нямаше. През цялото време мислеше за пазарите ", споделя той.

Приятелите му от детските години го разказват като интроверт, който се е смущавал от благосъстоянието на фамилията. При пътувания в чужбина от време на време се е налагало да бъде охраняван от телохранители поради терзания за сигурността му. Фамилното му име постоянно притегля нежелано внимание.

Спортът и хипхопът стават неговата пристрастеност и израз на желанието му " да бъде по-нормален ". Американският футбол е това, което стои над философията и политиката в " класацията " на персоналните му ползи, съгласно негов другар, представен от WSJ.

Едва откакто родителите му се развеждат през 2004 година, татко му стартира да му обръща по-голямо внимание.

По това време Алекс към този момент е на 18 години - не се интересува изключително от света на финансите, само че прекарва часове наред в разискване на хрумвания и световна политика с Джордж Сорос.

Само до преди няколко години той е по-известен с празненствата, които провежда в Хемптънс и Кан, заобиколен от манекенки и другари от хайлайфа.

Алекс работи за малко във фондация " Отворено общество " сред 2004 и 2006, само че изначало съвсем не взима думата по време на срещи на борда и не прави усещане като човек, който някой ден ще наследи татко си. Едва през 2015 година - четири години след напускането на Джонатан - той поема по-активна роля.

През декември Алекс Сорос е определен за ръководител на " Отворено общество " на мястото на Джордж Сорос, сега към този момент е и президент на фонда му за събиране на политически дарения.

Алекс е и единственият член на фамилията в капиталовата комисия, която реализира контрол над Soros Fund Management - компанията, която управлява парите на фондацията и семейството.

Сега стилът му се дефинира като " колегиално управление, което се отличава от този на татко му " - с вглеждане в елементи, които Сорос-старши нормално е пренебрегвал.

Сорос-младши споделя, че е по-ангажиран политически - в последните месеци той организира срещи с представители на администрацията на Джо Байдън, както и с държавни и държавни ръководители като президента на Бразилия Лула да Силва и премиера на Канада Джъстин Трюдо.

Фондациите " Отворено общество ", основани от Джордж Сорос, влагат близо 1,5 милиарда $ всяка година в поддръжка за правозащитни неправителствени организации по целия свят, университети и други просветителни институции.

Сорос е един от огромните донори и в американската политика, като финансира както политици, по този начин и претенденти за изборни позиции в прокуратурата и полицията за да отстрани систематичния расизъм в наказателната система. Инициативите му обаче се вземат на въоръжение от страна на крайнодесните фракции - в това число в Европа - които обкръжават облика му с всевъзможни тайни теории.

Алекс Сорос разяснява пред WSJ, че " колкото и да му се желае да извади парите от политическата сфера - до момента в който другата страна продължава да го прави, ще би трябвало да го вършим и ние ".

В същото време, той не се колебае да се разграничава от по-крайнолевите групи във връзка с чувствителни тематики като ограничението на свободното слово в университетите.

Алекс Сорос е по-фокусиран върху вътрешната политика в Съединени американски щати, в сравнение с татко му. Той твърди, че оказва помощ на Демократите да покачат поддръжката си измежду латино-гласоподавателите и да активизират по-висока избриателна интензивност измежду чернокожите си последователи. Призовава партията да бъде " по-патриотична и отворена за по-широк кръг гласоподаватели ", като споделя, че " единствено тъй като някой гласоподава за Тръмп, това не го прави изгубен глас или расист ".

" Алекс не владее аудиторията, по този начин както го прави татко му, и наподобява, че изпитва стеснение на събирания с огромна аудитория, твръдят сътрудниците му. Пречи му и относителната липса на опит на международната сцена. Но назначението му може да помогне на организацията в едно значимо отношение - Алекс надали може да бъде употребен като " плашилото ", което Джордж Сорос беше за десницата ", написа Wall Street Journal.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР