91 средни и големи предприятия, в които са заети над

...
91 средни и големи предприятия, в които са заети над
Коментари Харесай

91 средни и големи предприятия засегнати досега от кризата, отчитат от КНСБ

91 междинни и огромни предприятия, в които са заети над 47 300 чиновници, са наранени до момента от рецесията. Това демонстрира изследване на КНСБ към 24 април, направено чрез районните стуктури на КНСБ в цялата страна. Общо следените предприятия са 114. Най-много наранени работещи има в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас, Варна и Хасково, оповестяват от пресцентъра на КНСБ.

В 78% от компаниите с записано обществено напрежение служащите са в заплатен отпуск, в 26 на 100 - в неплатен, а в 13% от предприятията се следят или предстоят съкращения.

Експертите на синдиката са наблюдавали детайлно обстановката в 68 компании, организации и бюджетни институции, в които има изградени синдикални структури. При 4 от тях, или 6 на 100, се следи прекосяване на 4-часов работен ден. Една от следените компании е подхванала дейности за прекосяване на 6-часов работен ден. Десет компании, или 15 на 100 от общия им брой, аплайват за мярката 60/40. 10% или седем от компаниите, са пуснали служащите си в напълно или отчасти неплатен отпуск.

Две компании освобождават чиновниците си заради настъпила пенсионна възраст или не възобновяват изтичащи срочни контракти. Най-голям е броят на компаниите са тези, пускащи чиновниците си в в заплатен годишен отпуск напълно или по график - 51 компании или 76 на 100 от следените компании са прибегнали към тази мярка. В 4 (6 на сто) от предприятията са подхванати дейности за редуциране на личния състав.

Наблюдават се 2 предприятия, които ще се възползват от член 267 а от Кодекса на труда, при което се изплаща брутното трудово заплащане при прекратяване на работата при оповестено изключително състояние. Общият брой на процентите надвишава 100, защото една и съща компания подхваща повече от една мярка. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР