90 000 опасни асансьора в България. Наредба за безопасна експлоатация

...
90 000 опасни асансьора в България. Наредба за безопасна експлоатация
Коментари Харесай

90 000 опасни асансьора в България

90 000 рискови асансьора в България. Наредба за безвредна употреба и механически контрол на асансьори планува от 2024 година
да бъде наложително в жилищните здания
с такива уреди под всеки предел на асансьорната кабина да има защитен железен щит по цялата ширина на разположената пред нея шахтна врата.

Целта е да удължи кабината и да защищити хората от проваляне в шахтата.
Наредбата задължава при положение,
че подобен щит не е инсталиран в период, ползвателят и лицето,

което поддържа асансьора, да спрат неговата употреба и да уведомят съответния районен отдел на Групово дело „ Инспекция за държавен механически контрол “.
Съоръжението може да бъде пуснато
едвам след монтирането на щита, което съгласно специалисти лишава сред 2 и 3 часа.

Ако щитът не е инсталиран, глоба се планува както за етажната благосъстоятелност, по този начин и за компанията, която го поддържа, в случай че не го е спряла. Глобите са от 500 до 10 хиляди лева

Целта на щита е по-голяма сигурност. Все още обаче не всички домоуправители са осведомени с това условие, демонстрира инспекция на  БНР в Плевен.
На доста места към момента се употребяват
и старите асансьори с решетки, за които са постановат чести поправки.

Смяната на подобен асансьор с по-нов и актуален коства най-малко 10-15 хиляди лева Сумата обаче е непостижима за част от семействата.

Пред БНР ръководителят на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков заяви, че в България има 90 хиляди рискови асансьора:
„ В България са създадени от към този момент
несъществуващия държавен асансьорен цех 90 хиляди асансьора без щит по една технология, която е по-стара даже от тази, която е на асансьорите с решетки. Решетката е устройство за сигурност, каквото липсва в голяма част от асансьорите – тези, които най-общо са в панелните здания. Тези 90 хиляди асансьора са като едни запорожци от най-първите, на които спирачният път не е 35 метра, а е 100 метра, няма ербег, няма безвредни колани, няма какво ли не, изгнили, в безумно положение. Те изрично са рискови за ползвателите им. Ако те бъдат тествани както би трябвало, ще би трябвало да бъдат спрени незабавно.
Това е порочна процедура, основана през цялото време “.
Според него Държавната организация за метрологичен и механически контрол не си прави работата. Според него случаите с асансьори не са спрели, само че се прикриват от Агенцията. „ Това е преструване на активност “, счита той.

По думите му един асансьор, който се създава в днешно време по европейска инструкция, е безусловно безвреден. Става дума за асансьорите от последните 20-30 години.

„ Имаме невиждана обстановка – по какъв начин хората ги е боязън от асаньорите в България “, акцентира Маринков и добави:

„ Това, което имаме в България, е невиждано за цяла Европа “.
В Европейски Съюз има един стандарт за старите асансьори.
Той разказва 80 риска, които съществуват при старите асансьори. Част от този риск е за този щит.

Абсурно е, че се даде период от 9 години за слагането му в България, счита той и акцентира, че този щит е можел да избави стотици или хиляди хора в България. „ Това е всеобща безнаказаност “, счита той.

„ Трябва да се направи стратегия и да се даде рационален период на хората от към 10-15 години, в които да отстранят рисковете при старите асансьори и да се модернизират асансьорите по този начин, че да са изцяло безвредни.
В България сме до средата.
Това е въпрос на обикновена държавна политика “, изрече мнение Николай Маринков.

В позиция Държавната организация за метрологичен и механически контрол показва кои са най-честите нарушавания.

От там показват, че от началото на годината има 8 спрени от употреба асансьора.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР