9 фирми за бързи кредити продължават да нарушават законите и

...
9 фирми за бързи кредити продължават да нарушават законите и
Коментари Харесай

9 фирми за бързи кредити продължават да нарушават законите

9 компании за бързи заеми не престават да нарушават законите и по тази причина Комисията за отбрана на потребителите е почнала групови каузи против тях.


Димитър Маргаритов, ръководител за Комисия за отбрана на потребителите: Най-честите нарушавания на компаниите за бързи заеми са въвеждане на добави такси, икономисване на значими условия по заема, заблуждаваща реклама и налагане на ограничавания. Според данните на Комисията за отбрана на потребителите, хората всеобщо са принуждавани да заплащат повече в сравнение с позволява законът.
Димитър Маргаритов: От 2014 година законодателството е много рестриктивно и то не позволява сумата, която връщате по един подобен заем да бъде повече от 50% върху главницата на годишна база като разход.
За нарушаване се смята и настояването да бъде плащана рента за целия интервал даже при предварително погасяване на заема. За последната година търсенето на бързи заеми се е нараснало с 12%, в това време обаче понижават необслужваните заеми, регистрират от комисията.
Димитър Маргаритов: Съветът ми е да не се хвърляме на първата оферта изкушени от това, че има в рекламата някакъв нулев %, който взе участие в рекламата, само че не е напълно ясно дали важи за целия интервал на заема и на неговото издължаване.
Първо, потребителите би трябвало да съпоставят предложения, второ да изискват така наречен европейски общоприет формуляр, който съдържа всички финансови данни за заема и трето при подозрения за нарушавания незабавно да алармират Комисията.

Глобите, които постанова Комисията са до 30 000 лв. за първо осъществено нарушаване и до 50 000 при наново. Хората, които имат проблеми и с потребителски заеми от банки, също могат да се обръщат към Комисията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР