9,983 милиарда лева е новият размер на капиталовата програма в

...
9,983 милиарда лева е новият размер на капиталовата програма в
Коментари Харесай

Асен Василев за искането за повече пари за заплати в бюджета: Финансовият министър не е магьосник


9,983 милиарда лв. е новият размер на финансовата стратегия в Бюджет 2024 , откакто петък на среща на министъра на финансите Асен Василев с представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи бяха импортирани корекции. Това стана ясно на съвещанието на Съвета за тристранно съдействие, на което обществените сътрудници не реализираха единогласие по финансовата рамка за следващата година.

Тя е изчислена при недостиг от три %, растеж на стопанската система от 3,2 на 100 и предстояща средногодишна инфлация от 4,8%.  От приходната част са извадени 2,4 милиарда лв. и по този начин тя ще бъде 36 % от брутния вътрешен артикул, което съгласно финансовия министър е изцяло изпълнимо.

" Финансовият министър не е вълшебник, с цел да се намерят средства, те би трябвало да бъдат заети от някъде другаде. Те не излизат от въздуха ".

Така финансовият министър Асен Василев отговори на въпрос дали могат да се намерят още 600 милиона лв. за нарастване на заплатите в избрани браншове, както желаят синдикатите.

Работодателите пък се притесняват, че растежът на стопанската система от 3,2% е неосъществим,  като част от бизнеса изиска уравновесен бюджет, а не 3-процентен недостиг:

" Да, има школи на икономическа мисъл, които са идеологически обусловени - уравновесен бюджет и пазарът да прави самичък всичко. Ако тръгнем да управляваме стопанската система с идеология, рано или късно ще катастрофираме...Защото би ни поставило безусловно в групата на стабилната беднотия ", отговори Василев, който напомни, че Брюксел дава по-консервативна оценка за упования напредък на стопанската система, само че и по-добра за оценка за предстоящата инфлация.

" Те дават по-бърз спад на инфлацията. При нас средногодишната инфлация е 4,8%, а при тях е 4%, което апропо с две изключения, както беше направено за Хърватска, ни вкарва тъкмо в критерия за еврозоната ". 

Финансовият министър анонсира и нов метод при финансовата стратегия на кабинета:  " Цялата финансова стратегия на страната да бъде разказана в две приложения - едно за общински планове, другото за национални планове. Така, че да е безусловно ясно кои разноски в какви размери са утвърдени за финансиране ". Ето и някои от основните планове в районното министерство:  " Доста средства за автомагистрала " Хемус ", автомагистрала " Европа ", автомагистрала " Струма ", сподели Асен Василев.

Министерският съвет ще разиска направените бележки от обществените сътрудници в петък, когато кабинетът ще се събере изключително, с цел да прегледа Бюджет 2024. Засега се резервира задачата той да бъде утвърден от Народното събрание на две четения до 22 декември.

Пенсиите отпуснати до края на тази година ще се индексират с 11% от първи юли следващата година, от същата дата ще се увеличи на 30% и вдовишката добавка . Проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване за идната година не срещна утвърждението на бизнес и синдикати по разнообразни аргументи при разискването му в Националния съвет за тристранно съдействие през днешния ден.  

Над 21 милиарда лв. ще се платят за пенсии следващата година, а близо 2 милиарда лв. - като обезщетение за болест и майчинство, като ще се съберат и повече доходи от растежа на минималната заплата, увеличението на приходите и от по-високия размер на минималния застрахователен приход. Той е плануван на 3750 лева Това бизнесът отхвърля:

" Нашите калкулации демонстрират, че обективен размер на оптималния застрахователен приход за 2024 година 3650 лева Запазването на класовете прослужено време за частния бранш, запазването на най-дългото майчинство в Европа - 410 дни, в действителност броят на инвалидните пенсии е планувано да пораства с три % за идната година при намаляващ броя на популацията ", сподели изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов.

Синдикатите също сложиха условия, с цел да дадат поддръжка - да се усилят заплатите в Национален осигурителен институт с 20% и да има нови по-високи размери на минималното и оптималното обезщетение за безработица.

 Засега те остават замразени.  Ася Гонева от КНСБ уточни:  " 22 лв. минимално, 107 лева за оптималното обезщетение. Да, това  ще коства към 60 милиона лв. ".

В спор за минималната заплата, която е прекалено висока съгласно бизнеса за следващата година, финансовият министър Асен Василев извади статистиката на Евростат: В Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Румъния тя е по-висока от предлаганата у нас от 933 лева и изясни:

" Политически, а съгласно мен и стопански, и обществено за страната е ние да не позволим да се образуват гета. Държави, които разрешават минималното възнаграждение да изостане доста от междинното възнаграждение, образуват гета - основават се гета на нископлатени, неприятно работещи хора, изостанали региони.

Това в действителност се основава дори и в развити страни, в случай че тази ножица се отвори прекомерно доста ", разяснява финансовият министър Асен Василев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР