88-годишен австралийски лекар, държан в плен от ислямски екстремисти в

...
88-годишен австралийски лекар, държан в плен от ислямски екстремисти в
Коментари Харесай

Ислямисти освободиха 88-годишен лекар от Австралия след седем години в плен

88-годишен австралийски доктор, държан в плен от ислямски екстремисти в Западна Африка повече от седем години, беше освободен и се върна в Австралия при фамилията си, предава Асошиейтед прес.

Кен Елиът е в сигурност и е добре и се събра още веднъж със брачната половинка си и децата си в четвъртък вечерта, сподели външният министър на Австралия Пени Уонг.

" Много се веселя да Ви оповестя, че доктор Кен Елиът, който беше държан за пленник в Западна Африка от към седем години, се събра още веднъж в Австралия със фамилията си ", сподели Уонг пред кореспонденти в Сидни.

Елиът и брачната половинка му бяха отвлечени в Буркина Фасо, където управляваха здравна клиника в продължение на четири десетилетия. Джослин Елиът беше освободена три седмици по-късно .

" Искаме да изразим своята признателност към Бог и всички, които не престават да се молят за нас ", сподели фамилията на Елиът в изказване, оповестено от отдела на Уонг.

" Изразяваме облекчението си, че доктор Елиът е на независимост и благодарим на австралийското държавно управление и на всички, които са взели участие, с цел да обезпечат освобождението му ", се споделя в изказването на фамилията.

Уонг сподели, че не е бил заплатен откуп, с цел да се обезпечи свободата на Елиът , само че не се разкриват други детайлности за освобождението му. Медиите оповестиха, че той се е събрал още веднъж със фамилията си в Пърт.

" На 88-годишна възраст и след доста години надалеч от вкъщи, доктор Елиът в този момент се нуждае от време и усамотение, с цел да си почине и да възвърне силите си ", добави фамилията.
 Буркина Фасо забрани френски тв канал след изявление с локалния водач на
Буркина Фасо забрани френски тв канал след изявление с локалния водач на " Ал Кайда "

Продължава утежняването на връзките с Париж

Войнстващата група, която стои зад отвличането, " Ал Кайда в ислямския Магреб ", стана известна значително посредством интервенции за похищение против откуп , ориентирани към задгранични филантропични служащи и туристи.

В деня, в който - 15 януари 2016 година - бяха убити 30 души при екстремистка офанзива в столицата на Буркина Фасо Уагадугу. Северноафриканското крило на Ал Кайда пое отговорност за това нахлуване и други набези в Западна Африка месеци по-рано, в това число убийството на 20 души при нахлуване против хотел в столицата на Мали Бамако.

Семейство Елиът бяха отвлечени в региона наград Джибо в северната част на Буркина Фасо, покрай границата с Мали и Нигер.

Джоселин Елиът беше освободена в прилежащ Нигер. Тогавашният президент на Нигер Махамаду Исуфу е работил с разследващите служби на Буркина Фасо, с цел да обезпечи нейното освобождение, заяви тогава неговата канцелария.

Австралия не е платила откуп, с цел да обезпечи освобождението на Кен Елиът, сподели Уонг. " Австралийското държавно управление има ясна политика, че не плащаме откупи ", сподели Уонг.

" Това, което направихме през последните седем години, е да подсигуряваме, че работихме с други държавни управления и локални управляващи по отношение на доктор Елиът ", добави тя.
 Ислямисти отвлякоха над 50 дами в Буркина Фасо
Ислямисти отвлякоха над 50 дами в Буркина Фасо

Това е първият сходен случай в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР