„За съжаление България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако

...
„За съжаление България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако
Коментари Харесай

Петков имал списък с петима кандидати за министри на отбраната

„За страдание България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако това беше по този начин щях доста да се веселя, тъй като щяхме да имаме защита за въздушното ни пространство. Това изобщо не е правилно. Дори най-малката единица техника до момента не е отпътувала от България за Украйна.“

Така министър председателят Кирил Петков разяснява появилата се информация от украинските военноморски сили, че България трансферира в страната им 16 МИГ-а и 25 щурмови самолета. „Изпращаме камиони с филантропична помощ. Това е нашият приоритет сега – одеяла, палатки и всичко, което можем да съберем за нуждаещите се. Има и сметка на БЧК, приканвам всеки, който може, да взе участие в това. Военна логистична поддръжка формат България – Украйна няма. Ако се реши на равнище Европейски Съюз и НАТО, това може да стане, само че с цел да се случи такава съгласуваност, тя би трябвало да мине и през Министерски съвет, и парламента“, добави Петков.

Той удостовери появилата се информация, че е изпратил в Брюксел държавния аероплан, с цел да докара до София новия министър на защитата. „Това беше единственият вид Заков да участва на съвещанието на Народното събрание, на което се гласоподава кандидатурата му“, изясни Петков.

„Имахме лист не с един или двама, а с пет индивида за нов министър на защитата. Тук сигурността сега е доста значимо да бъде координирана с Европейски Съюз и НАТО. Ние сме сега в един по-широк формат, по който най-подготвен човек беше нашият дипломат в НАТО. Той познава всички хора и е наясно с всички документи. Не би трябвало занапред да бъде запознаван някой, който сега влиза в министерството.“

Тези причини уточни Кирил Петков като причина изборът му за нов министър да падне точно върху Драгомир Заков.

„Бях доста благополучен, когато получихме извънредно „да“ от него, тъй като сега той има най-хубавия последователен взор върху нещата за сигурност в Европейски Съюз и влиза в работата изцяло готов“, изясни още министър председателят.

За отпадането на оповестената през вчерашния ден кандидатура на Тодор Тагарев, Петков сподели:

„Г-н Тагарев доста го почитаме. Той има доста положителни качества в областта на защитата. Но едно е, когато човек е във вътрешността в нещата, друго е занапред да се среща и да навлиза в час по време на война. Ние сме в един формат, в който би трябвало непрекъснато да се приказва с всички водачи и военни министри във формата на Европейски Съюз. Заков познава всички, на него това му е била ежедневната работа до момента. Така че, когато пристигна тази опция, ние не се поколебахме, че той е нашият избор“, уточни министър-председателят.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР