„Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска

...
„Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска
Коментари Харесай

Ива Митева хвърли бомба за шокиращ ход на Трифонов до дни: Политическата ни класа се изхаби

„Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска успеваемост на политическия ни хайлайф, показахме, че тази изборна система е дефектирала. Като че ли демокрацията се изхаби“, разяснява заместник-председателят на 47-ото Народно заседание Ива Митева в предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР.

Според Митева, когато си влезнал по пропорционалната система в Народното събрание, най-достойното държание е подаването на оставка и напускането му, както прави Елена Гунчева от „Възраждане“.

Предсрочните избори са най-лошият сюжет, счита Ива Митева, която уточни като мотив рухването на изборната интензивност с честотата на изборите.

„Хартиените бюлетини не са повода.“

В Има Такъв Народ са изрично срещу връщането на хартиените бюлетини.

„Машината е бариера пред пазаруването на гласове и минимизира недействителните бюлетини.“

Запитана дали биха подкрепили нов кабинет с мандатоносител Политическа партия, Ива Митева разяснява:

„Много е значимо какъв ще бъде съставът на кабинета, кой ще бъде препоръчан за министър-председател. Вратите не са затворени. Прекалено доста обидни думи изговорихме, прекомерно доста граници прескочихме, прекомерно огромно разделяне показахме. Най-лесният вид е да отидем на избори.“

„Бяхме 19 в петък, само че слушам от Политическа партия, че ще беседват с обособени народни представители. Силно се надявам да беседват с групата като група“, сподели още Митева.

Ако третият мандат отиде при Има Такъв Народ, виновното държание би било да се опита, изясни Ива Митева.

„Всеки е задължен да опита. В името на българските жители сме длъжни да опитаме. Надявам се, че няма да откажем да осъществим мандата.“

Председателят на Народното събрание освен е пръв измежду равни, само че той би трябвало да бъде най-хубавия балансьор и съдия в Народното събрание, акцентира Ива Митева. Според нея този избор би трябвало да бъде изработен, когато бъде връчен първият мандат и се види „накъде отиваме“.

Тя се базира на цялата документи по проблема с РСМ и уточни, че даването на единодушие за започване на договаряния не е обвързано със периоди, а с съответни резултати, т.е. имаотстъпление от мнение единствено отпреди няколко месеца.

„Може би беше извършен напън. Може би по тази причина беше променено мнението на останалите парламентарни групи“, съобщи Митева след рухването на ветото за договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз.

Ива Митева сложи въпроса за какво френското предложение е отишло непосредствено във външната комисия на Народното събрание.

„Защо тъкмо тази позиция влезе в Народното събрание и то по метод, който е безусловно неприемлив – позицията влезе през Постоянното посланичество в Брюксел непосредствено в Комисия по външна политика.

Това не е заведено в деловодството на Народно събрание, като документ публично не съществува в деловодството на Народното събрание, не е изпратено на всички народни представители, както се случва с всички документи. Нали приказваме за съблюдаване на правила, за съблюдаване на правила, нали взехме решение да вършим нещо ново?“

Двустранният протокол не е подписан нито от България, нито от Северна Македония, подсети Митева. По думите ѝ протоколът е „с много общи формулировки“ и би трябвало да се види какъв ще е действителният надзор.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР