„Несериозно е твърдението, че обмисляме извънредно положение в страната. Може

...
„Несериозно е твърдението, че обмисляме извънредно положение в страната. Може
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Това, което заварваме, не е добро

„Несериозно е изказванието, че обмисляме изключително състояние в страната. Може би имат поради и моето първо висше обучение – военновъздушното учебно заведение. Нямаме такива планове, само че фактически страната се намира в спешна обстановка. Институтът на изключителното състояние е доста добре написан в конституцията, там ясно е обяснено по кое време може да се вкара такова“.

Това сподели служебният министър председател Гълъб Донев в предаването „Още от деня“ по Българска национална телевизия.

„Няма да разясня назначенията на зам.-министрите, тъй като това са политически кабинети и е обикновено всеки един министър, когато влиза в обещано министерство, да влезе със собствен политически кабинет. Те напущат поста дружно с министъра. Всички останали назначения са направени след обширен разбор на професионалните качества, на това дали съответните длъжностни характерности хората, които са ги заели в последните дни преди да встъпи служебното държавно управление имат нужните качества и професионална квалификация“, изясни Донев.

„По-особен е казусът с Национална агенция за приходите, само че претекстовете са извънредно чисти и изрядни и обстоятелствата приказват за това за какво са направени тези смени“, добави той.

„Винаги съм отстоявал да има последователност в политиките, да не се зачертават с лека ръка политики, които са сполучливи и водят до възстановяване на качеството на живот на хората. Но за жалост това, което заварваме, не приказва добре. Ние сме от 3 дни, само че нас ни упрекват за неща, които не са свършени от предходния кабинет и за неща, които следва да свършим, за което те са имали 7 месеца време. Ще ускорим това, което е в застой“, съобщи Донев.

„В момента казусът с доставките на газ е доста значителен. Това, което имаме като разбор и доклад от страна на „Булгаргаз“, е, че са обезпечени доставките на газ за България до август, т.е. останалите месеци до края на годината ние нямаме сигурни доставки на газ. Това, което се приказва за интерконектора – че ще бъде подготвен до края на август, ние ще поставим безусловно всички старания да бъде подготвен и да бъде въведен в употреба, тъй като той ни подсигурява доставката на азербайджанския газ по контракт. Но за 7 месеца не са осъществени доста неща – няма акт 15, да не приказваме за акт 16. Българските жители би трябвало да знаят, че тази анулация на решението за смяната на надзора на интерконектора е обвързвана с това, че са позволени неточности в имената на членовете на Надзорния съвет. Критикуват ни за неточност, която самите те са създали. Отменя се, с цел да бъдат записани вярно имената. Грешката ще бъде отстранена още през идната седмица“, сподели той.

„Дори медиите поеха рецензията, че ние стопираме пътя на България към клуба на богатите – Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Нищо сходно. Тази точка от протокола, която Министерският съвет анулира през вчерашния ден на своето съвещание беше по тази причина тъй като в дневния ред стои точка, зад която няма нормативен акт. Така бе и за още две точки от дневния ред. Още преди президентът Радев настояваше ние да подготвим контракта за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, само че за 7 месеца нищо не е направено. Наш приоритет ще бъде и Шенген“, безапелационен бе служебният министър председател.

„Ще търсим вероятни източници за цялостна диверсификация на доставките на газ и ще търсим да обезпечим цялото количество газ, което е належащо за отоплителния сезон за „Топлофикациите“, за бизнеса и за газоразпределителните сдружения, доставящи газ до битовите консуматори. Една трета от нужното количество газ от септември до декември ни е непокрито. И за тези 7 танкера – ние нямаме сигурни доставки. Това е оферта, за която споделят – сключете контракт. С кого да сключим контракт? В тази система има два търговеца – единият, който държи потенциала за регазификация на втечнения газ и още един търговец. Ние търсим директния контакт с производителя, който е добил този газ, а предходното държавно управление ни завещава скица, в която ние би трябвало да преговаряме с търговци. Тогава на каква цена ще доставим този газ на България? Това не значи, че няма да преговаряме с тези снабдители, в противен случай, ние ще разтеглим кръга и го вършим транспарантно. Затова обявихме, че се създадем търг за доставка на полутечен газ. По опция ще изключим търговците и медиаторите по схемата, които покачват цената на газа“, изясни Донев.

„Компенсациите за тока за бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, само че единствено до края на септември. За тази отплата вземат участие само държавните дружества“, посочи Донев.

„Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да създадем по този начин, че всички огромни енергийни потребители да ползват енергоспестяващи принадлежности, с цел да снижим още повече ползване на ел. сила. С механизма, който е признат сега споделяме „изразходвайте колкото желаете, ние ще ви платим разликата от 250 лева нагоре.“

„Социалното министерство е изготвило проект и е почнало да събира заявки за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лв. – към този момент е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се усилва с към 50 000 души. Другият значим миг е смяна в линията на беднотия – още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лева, разяснява Донев“, който е някогашен обществен министър.

„Това е едно доста шоково повишаване на линията на беднотия. То ще докара до това, че обществените помощи и финансовата поддръжка за хора с увреждания ще бъдат увеличени“.

Премиерът съобщи, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно заседание, само че разяснява, че персонално не утвърждава признатите промени, в това число и юлското нарастване на пенсиите, тъй като е недомислено и нарушава правилата на общественото обезпечаване.

„Проблемът, който ще пристигна октомври с нарастването на пенсиите – то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме добити права на пенсионерите“, уточни Донев./24 часа
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР