– Повод за разговора ни е това, че в София

...
– Повод за разговора ни е това, че в София
Коментари Харесай

Атанас Маев, продуцент на международния фестивал Spring Forward: София ви кани на танц

– Повод за диалога ни е това, че в София стартира може би един от най-големите и значими европейски фестивали за актуален танц Spring Forward на мрежата за актуален танц Aerowaves. А вие сте негов продуцент. Какво значи провеждането на този фестивал за престижа на страната ни?

– В рамките на три дни – от 23 до 25 март, тук ще се събере цялата международна танцова общост. Вече са се записали над 200 фестивални шефове, куратори и презентатори от целия свят – съвсем няма страна по света, която да не е показана. Хората идват на персонални разходи да видят какво се е случило през миналата година в актуалния танц, кои са новите 20-има топ хотеографи в Европа. Те ще бъдат показани в София в 5 разнообразни театъра. Онлайн телевизия ще излъчва онлайн спектаклите. Между представленията ще има изявленията с артистите и гостите. Да не пропуснем и съпътстващото събитие – Spring Back, академията за критическо писане. Избрани са 30 млади критици, които под менторството на потвърдени експерти в писането на критически текстове за танц, ще проследят и отразят фестивала.

– Какво да чакаме от фестивала Spring Forward през този уикенд?

– Няма да има червен килим, само че ще има доста изненади и ще има доста потрес.

– В какъв смисъл потрес?

– Голяма част от тези произведения са супер провокативни – по един конструктивен метод, несъмнено – към тематиката джендър, вяра и какво ли още не.

– Какво тъкмо съставлява структурата на Aerowaves?

– Самата платформа е представлявана от общо 33 страни и 45 колегата. Има страни с повече от един сътрудник – това са огромните страни като Италия, Франция и Испания. Платформата съществува от 22 година, само че до 2011 година фестивалът и срещите са се провеждали само в Лондон. Затова София е едвам деветият град, в който се е провежда Spring Forward и единственият в Източна Европа.

– Как се случи, че попаднахме измежду страните домакини?

– През 2014 година, когато София разписа кандидатурата си за Европейска столица на ултурата, успяхме взаимно със Столична община да подадем документи за домакинстване на фестивала. Бяхме песимисти, само че през 2016 година в София се организира дребната среща на сътрудниците, на която беше направена селекцията на двайсетте участници за фестивала в Дания през 2017 година Тогава, на среща сред сътрудниците и кмета на София госпожа Фандъкова, стана ясно че в действителност ще ни изберат за домакини на идващия фестивал.

– Това, че сме домакини на Spring Forward е достижение за България, и в частност за “Дерида денс център” – компанията-партньор от българска страна, на която също сте продуцент. “Дерида” има и различен мотив за горделивост – едно от представленията й беше определено измежду Топ 20 за 2017 година

– За първи път български театър попада в 20-те най-хубави представления. Спектакълът на Живко Желязков F63.9 бе определен от 637 кандидатури.

И да, семейството също е извънредно достижение за нас. Ние сме частна организация и упоритостите ни първоначално бяха свързани единствено с микропроекти от позиция на нашата танцова компания. Но с времето разширихме активността си – към този момент работим с групи по типичен балет и други стилове танци, организираме планове, като “Танцуваща София”. Правим и една доста мощна обучителна стратегия, която промени конюктурата на полето на актуалния танц – “Денс порт Дерида”.

– Звучи като някаква отвлечена концепция. Какво съставлява програмата “Денс порт Дерида”?

– Не е по никакъв начин отвлечена. Всяка година даваме опция на 15 млади гения да станат професионални танцьори. Не е нужно да са изучавали танци, стига да имат качества и да бъдат утвърдени на кастинга. След това минават през тежък стадий на образование в границите на 12 месеца. Крайната цел е да се снабдят с качествата, които ще им дадат опция да стъпят на професионалната сцена.

– Какъв % от тях в действителност съумяват да станат професионални танцьори?

– Всяка година процентът е друг, само че с времето пораства и сега имаме към 80% успеваемост. Ако нямахме мощни сътрудници като Фондация “Америка за България ”, това никога нямаше да е допустимо. Знаете, че поддържането на едно огромно пространство за танци с всичките му потребности, организацията и екипът, който образова младежите – тези неща изискват средства. Не могат да бъдат осъществени от една дребна конструкция без помощта на сътрудници като филантропски организации, институции, страната и най-много на обществената общост, която се построи към “Дерида”.

– Да уточним следователно – тези хора, на които давате опция да станат професионални танцьори, би трябвало ли да заплащат за образованието си и в случай че да – каква сума?

– Не, програмата “Денс порт Дерида” е изцяло безвъзмездна, което безусловно шокира нашите сътрудници. Не бягаме от пазарните механизми, само че си даваме сметка че участниците би трябвало да се лишат от опцията да работят на цялостен работен ден, до момента в който се образоват.

– Вие сте измежду хората, които имат най-хубав взор върху развиването на актуалния танц по света. Какви трендове наблюдавате?

– Танцът е във напредък. В плановете в областта на актуалния танц виждаме все по-голяма обществена ангажираност. Мисля, че революцията в това изкуство се дължи на смелите решения. И на още нещо – на отвореността на публиките да бъдат дейни, а не пасивни фенове.

– Такива ли са главните трендове – да се включва публиката в спектаклите и да се театрализират танцовите представления?

– Европейски Съюз, в своите стратегии за финансиране, слага като плюс за плана, когато в него е планувано включване на публиката, а също и когато се работи в тенденция разтрошаване на дискриминирането – полова, расова или такава, учредена на физически увреждания.

– Казвал сте, че “Дерида” не е просто компания или танцов център, а средоточие на хора със сходни идеали. Какво имате поради?

– За наслада в днешно време виждаме, че хората от ден на ден се интересуват и се пробват да показват себе си посредством танца. В резултат на този си интерес, те стават дейни фенове и част от общността, която се опитваме да създадем. А тя доста постоянно включва хора с грижа за планетата и за протичащото се в обществото, алтруисти, които са надскочили егоистичния блян само към персонална изява.

– Тоест, наблюдавате едно изцяло духовно извисяване най-малко измежду танцуващата част от човечеството?


– Да кажем че това е добавената стойност и резултатът, който всички ние гоним. Неслучайно споделяме че изкуството и образованието са принадлежности, които директно въздействат върху израстването на ценностната система на хората. Може би смисълът да сме тук, през днешния ден, е и какво оставяме след себе си, какво можем да създадем дружно. В последна сметка всички живеем, с цел да бъдем щастливи.

– Един тип – танцуващият човек става един по-добър човек.

– Абсолютно! По-добър и по-щастлив!

Нашият посетител
Атанас Маев е икономист по обучение и арт управител на танцова компания Derida Dance. През 2010 г взаимно с хореографа Живко Желязков основават и първия и единствен център за актуален танц Derida Dance Center. Атанас Маев е учител по арт мениджмънт в Нов български университет. Разговаряме с него в качеството му на продуцент на най-големия европейски фестивал за актуален танц Spring Forward, който се организира от 23 до 25 март в София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР