– Г-н Живков, повечето градове имат един празник, а Монтана

...
– Г-н Живков, повечето градове имат един празник, а Монтана
Коментари Харесай

Златко Живков – кмет на община Монтана: Градим малката ни татковина като модерен, зелен и спокоен град!

– Г-н Живков, множеството градове имат един празник, а Монтана след деня на Свети Дух, отбелязва тържествено и 2 декември. Какви са смисъла и смисълът на този празник за историята и живота в града и общината?
– Свети Дух е духовният настойник на града и жителите му, а на 2 декември означаваме второто градско начало на селището след Освобождението – денят, когато е даден още веднъж градски статут на селището, съществувало като град още от римско време. Тази дата поставя начало на градежа на нова Монтана, на основаването на градския й образ, в който са втъкани отговорността и любовта на генерации предходни управници и жители към „ дребната ни родина ”. Техните хрумвания и труд са трансформирали града ни в съвременен административен, стопански, културен и състезателен център на района. И наш дълг е да продължим да работим за развиването и подобряването на градската среда и виталния стандарт.

– Как посреща Монтана своята 127 градска годишнина и какви са посоките й за развиване?
– Посрещаме градския си празник с реализирането на планове за възобновяване на паркове и модернизиране на просветителната и културна инфраструктура, в които са вложени над 10 млн. лв.. Пред довеждане докрай е храмът Свети Дух – новият знак и стожер на вярата и духа на Монтана. Осъществяваме и доста планове в обществената сфера. Основен акцент в работата ни е и обезпечаване на условия за развиването на съществуващите 2400 микро, дребни и междинни компании в града и общината, които са мотор на стопанската система в района и притеглят фрагменти от целия Северозапад. Всичко това придвижва Монтана в ново измерение, каквото подхожда на бързо разрастващ се за мащабите на Северозападна България град. Посоките ни за развиване са свързани с реализация на огромни екопроекти – за ограничение на замърсяванията на въздуха, опазването и разширението на зелените площи. Пред пуск е хранилище за рискови боклуци на стойност 3 млн. лв., ще строим компостираща апаратура за 6 млн.лева. Монтана е измежду първите пет най-екологични общини в България. Продължаваме с реконструкцията и обновяването на улици и пътища. Монтана се утвърждава като зелен и спокоен град. Надявам се тези промени да дадат опция на хората да останат, а други да дойдат, с цел да живеят и работят тук за развиването на града ни, по този начин както са го правили предците ни.

– Какво ще пожелаете на жителите на града и общината?
– Пожелавам им здраве, шанс и реализация на персоналните и професионалните им проекти. Нека да почитат и пазят постигнатото дотук и с взор напред да продължат да градят своя живот и бъдещето на града и децата ни!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР