82 хиляди лева - това е сумата, която държавата ни

...
82 хиляди лева - това е сумата, която държавата ни
Коментари Харесай

Върнати гори: Държавата си върна 4 имота от спорни заменки за година

82 хиляди лв. - това е сумата, която страната ни е събрала за една година от обезщетения при противоречиви заменки. В същото време единствено преди година земеделското министерство пресметна загуба от 80 милиона лв. при сходни покупко-продажби.

Други четири от печално известните горски заменки са развалени и страната ще получи назад парцелите си.

Три компании и едно физическо лице са върнали гори на страната и са взели назад парцелите, които дали в подмяна преди 13 години, съобщи bTV.

Една от четирите развалени заменки е за борова гора от 21 декара до Благоевград. Собственикът й - компания Джи Ел САТ - е могла да задържи горския парцел единствено в случай че заплати на страната над 400 000 лева отплата поради занижена оценка по отношение на пазарната цена на гората при заменката.

Всички заменки са от преди 2009 година, а вредата от тях е от занижените стойности на държавните гори, признаха ръководещите преди година след дълга наказателна процедура на Европейската комисия. От Изпълнителната организация имат вяра, че ще възстановят всичките 80 милиона лв. загуба за хазната от покупко-продажбите. Или пък ще вземат горите си назад.

" Десет от бенефициерите са възстановили непринудено сумите по актовете, които възлизат на общо 82 000 лева От тези 4 развалени покупко-продажби сумата е съвсем 1 милион лв. от актовете, които щяхме да вземем, в случай че бяха влезнали в действие ", съобщи Валентин амбов, " Промени в горските територии " към ИАГ.

Длъжници по 60 от заменките обаче оспорват сумите си пред съд. От екоорганизацията " Зелени закони " са скептични.

" 2009-10 година министър председателят Бойко Борисов определяше заменките като кражбата на века. За кражбата на века 80 000 лева, събрани за една година, това даже не е цената не един апартамент в София ", разяснява Иван Радев, " Зелени закони ".

Според природозащитниците загубите от горските покупко-продажби са доста повече от оповестеното. Само двете заменки на Камчийски пясъци край Шкорпиловци са ощетили страната с най-малко 100 милиона лв., настояват те.

Разследване на bTV от януари по тематиката стана причина за акция на прокуратурата и инспекция по покупко-продажбите. Резултат от нея още няма, а притежателите по най-атрактивните горски заменки не са платили или развалили покупко-продажбите си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР