„80% от насажденията в ЕС зависят от опрашване. В САЩ

...
„80% от насажденията в ЕС зависят от опрашване. В САЩ
Коментари Харесай

Момчил Неков: 80% от насажденията в ЕС зависят от опрашване, в ОСП това не се отчита - трябва промяна

„ 80% от насажденията в Европейски Съюз зависят от опрашване. В Съединени американски щати пчелари получават дотации от близо 2 милиарда $ годишно за тази активност. Европа би трябвало да приложи сходна поддръжка, тъй като без пчелите европейското земеделие е застрашено “. Това съобщи българският евродепутат Момчил Неков, който беше специфичен посетител на 15-ия народен пчеларски събор, провел се в Габрово. Интересите на българските пчелари ще бъдат отразени в първия отчет на Европейския парламент за вероятности и провокации пред пчеларския бранш, по който докладчик на социалистите е Момчил Неков.

Освен за обвързана поддръжка за пчелите, българският народен представител ще упорства и за по-голям баланс сред промишлеността и по-специално производството на пестициди и хербициди от една страна и пчеларите от друга. „ Производителите на селскостопански култури не би трябвало да търпят загуби, само че промишлеността на производителите на препарати за растителна отбрана би трябвало да работи за намирането на заместители на неоникотиноидите да вземем за пример. Тези субстанции имат резултат върху нервната система на насекомите и способстват за проблемите в бранш Пчеларство. Трябва да се откри баланс, които да не пречи на поминъка на другите браншове. “ Това разяснява Момчил Неков след срещата в Габрово.

Голям проблем е вносът на мед. Съвсем скоро се чака да влезне в действие съвсем удвояването на безмитния импорт на мед от Украйна. Тонове български мед останаха неосъществени, поради по-ниските цени на вносния мед от страни като Украйна, само че също по този начин и Китай и Мексико. „ Ще работя за това медът да бъде приет за сензитивен артикул и да не бъде включван в интернационалните съглашения на Европейски Съюз, тъй като условията и разноските за европейските пчелари са високи и те стават жертва на конкуренция извън. Също по този начин означаването на меда би трябвало да бъде по-стриктно. Според сегашните условия на етикетиране се показва, че медът е от Европейски Съюз или отвън Европейски Съюз, или комбинация от двете. В момента обаче няма посочена съразмерност на европейския и вносния мед, с което това обозначение се обезсмисля. Трябват промени на европейско равнище и ще работя с сътрудниците си за това “ разяснява още българският евродепутат.

България създава годишно към 11 хиляди тона пчелен мед, а в целия Европейски Съюз - към 270 хиляди тона. Въпреки това блокът внася към 200 хиляди тона от трети страни - главно Китай, Мексико, Украйна и Аржентина. Пчеларството е занаят за близо 600 000 души в Европейски Съюз, само че наклонността е отрицателна, заради редица аргументи. Една от най-сериозните остава евтиният импорт от третите страни, който подбива цените на европейските пчелари.

Очаква се Европейският парламент да одобри отчета за пчеларството през есента. Момчил Неков планува срещи, на които текстът да бъде разискван и усъвършенстван, с цел да отразява потребностите на българските пчелари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР