80 ирански дрона е свалила за седмица противовъздушната отбрана на

...
80 ирански дрона е свалила за седмица противовъздушната отбрана на
Коментари Харесай

Украйна е свалила 80 ирански дрона за седмица, 540 са унищожени от септември насам - Свят

80 ирански дрона е свалила за седмица противовъздушната защита на Въоръжените сили на Украйна. Според военните в Киев високата успеваемост в битката с „ Шахедите “ е резултат от работата на немската система „ Гепард “. Това е самоходна зенитна установка, която може да изпраща „ двойна бликам “ от снаряди. През последната година Германия е предала на Украйна 30 „ Гепарда “, а през тази година се чакат още 7. Възниква обаче проблем с боеприпасите, разяснява „ Политико “.

Оръжията - две 35-милиметрови автоматизирани зенитни оръдия, качени върху купола верижна машина обезпечават на ВСУ мобилна система за Противовъздушна отбрана, която към този момент играе основна роля в унищожаването на иранските дронове, които Кремъл продължава да изпраща против електроцентрали и уреди от електрическата инфраструктура на Украйна. Въздушните офанзиви с дронове лишават Киев и други градове от електричество и лишават от отопление десетки хиляди цивилни, добавя „ Политико “

Според представителя на украинските Военновъздушни сили Юрий Ихнат, от септември до момента украинската Противовъздушна отбрана е унищожила общо 540 ирански дрона камикадзета. „ Гепардите “ са ефикасни срещу тях, като и срещу управляемите ракети, само че това въоръжение, което е предопределено за Противовъздушна отбрана на сухопътните войски няма да стигне “, споделя Ихнат.

Въпреки, че „ Гепард “ е сполучливо лекарство против дроновете от Иран, на хоризонта към този момент се обрисува съществени проблеми. Голяма част от боеприпасите за оръдията на „ Гепардите “ са създадени в Швейцария, а тамошното държавно управление отхвърля на германците позволение за реекспорт в Украйна, базирайки се на неутралния си статус.

Германският министър на защитата Кристине Ламбрехт писа през октомври до швейцарското държавно управление с молба за позволение на Киев да бъдат предоставени 12.4 хиляди броя швейцарски муниции, само че молбата беше отхвърлена. През декември немският производител Rheinmetall заяви, че ще открие нова индустриална линия, с цел да пусне производството на 35-милиметрови муниции, само че първите патрони оттова ще бъдат създадени едвам в края на тази година.

Липсата на личен народен индустриален капацитет съществено тревожи западните държавни управления, разяснява „ Политико “. Съединени американски щати и европейските им съдружници трескаво работят над идентифицирането на муниции, които биха могли да бъдат извадени от по-стари ресурси и търсят способи за сливане на ресурсите в интервал, в който войната в Украйна продължава да изпразва складовете в целия НАТО.

Във Вашингтон вървят диалози при закрити врата за изкарване от бункерите на амуниции от епохата на студената война и адаптирането им по този начин, че да бъдат от изгода н Киев. Една от тези стратегии към този момент стартира, а ракетите за изтеглените американски системи за Противовъздушна отбрана HAWK би трябвало да получат нужния ъпгрейд.

Ракетите HAWK биха били съчетани с няколко системи, които Испания даде обещание да изпрати на Украйна. HAWK не престават да са на въоръжение в Европа и отвън нея, само че бяха изтеглени от американската войска при започване на 90-те години на предишния век в интерес на Patriot.

Съединени американски щати търсят метод, също по този начин, да блокират доставката на ирански дронове „ при извора “. „ Търсим метод да нападаме иранското произвеждане на безпилотни апарати посредством наказания, надзор на експорта и диалог с частни компании, чиито елементи се употребяват за производството “, признава пред „ Политико “ говорителката на Съвета по националната сигурност на Съединени американски щати Адриен Уотсън. „ Преценяваме по-нататъшните стъпки, които можем да предприемем в региона на контрола на износа, с цел да ограничим достъпа на Иран до технологиите, употребявани в дроновете “, прибавя Уотсън.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР