78 мъртви тела на мигранти в морето. Стотици души, които

...
78 мъртви тела на мигранти в морето. Стотици души, които
Коментари Харесай

Стотици безследно изчезнали в морето: Най-тежката трагедия с мигрантски кораб в Гърция

78 мъртви тела на мигранти в морето. Стотици души, които са безследно изчезнали. 104 избавени от най-тежкия случай с бежански транспортен съд в историята на Гърция.

Оцелелите описват, че са прекарали пет дни в морето, тръгвайки от Тобрук в Либия, преди претрупаният остарял риболовен транспортен съд да се обърне на 47 морски благи от крайбрежията на Пилос.

Смята се, че на борда са транспортирани най-малко 500 души, измежду които и деца. Мигрантите са най-вече жители на Сирия, Египет и Пакистан. Всеки от тях е платил по 6500 $, с цел да се качи на борда, обезпечен от трафикантите по посока Европейски Съюз.

Заради претоварването на кораба моторът е почнал да аварира в намерено море.

Няколко души, обезпокоени от протичащото се, са поискали да се върнат в Либия. Трафикантите не са се съгласили, а са наредили корабът да продължи по маршрута си към Италия. Според някои свидетелски показания - уредниците на незаконното пътешестване даже са упражнили принуждение върху недоволните на борда.

 В сряда заран италианските управляващи са осведомени, че в Средиземно море се движи претрупан с мигранти транспортен съд. Службите в Италия предават тази информация към гръцките управляващи, откакто откриват, че той се пренасочва към зона, в която Гърция има отговорност за избавителни задачи.

Два екипа на Фронтекс и на бреговата защита засичат кораба и откриват, че на него има стотици души.

Службите изпращат неотложно екипи, които влизат в контакт с капитана, само че съгласно гръцките медии - той е отказал подпомагане и е изискал единствено вода и храна.

В ранните часове на четвъртък, моторът на рибарския транспортен съд е спрял, което е довело до суматоха измежду хората. Рязкото оживление е довело до катурване и навлизане на вода навътре в плавателното средство. 104 мъже, които са се намирали на палубата, са съумели да се спасят с помощта на намиращите се наоколо екипи на Бреговата защита.

Хората, пътували във вътрешността, измежду които дами и деца, са се удавили и са потънали дружно с кораба.

Трагедията е водеща вест в гръцките медии, спасители от Червения кръст, Комитета по бежанците на Организация на обединените нации и поданици на пристанищния град Каламата се пробват да оказват помощ на мъжете, претърпели злополуката.

Част от оживелите към момента са в положение на потрес, някои са приети в болница поради хипотермия и суматоха, други обезверено се пробват да намерят свои близки илидеца, с които са пътували в мигрантския транспортен съд.

Много от мъжете са обезводнени и са с изгаряния по лицето поради дългия престой под слънцето, други са с респираторни проблеми и признаци на пневмония.

Междувременно чиновници на гръцката полиция вършат старания да разпознават телата на починалите, които са извадени от морето благодарение на екипи на флота.

Издирвателната интервенция продължава, само че гръцките управляващи предизвестяват, че надали ще има триумф. Времето в региона въпреки всичко е положително и разрешава да се продължи търсенето на оживели хора.

Според " Катимерини " - 6-7 души от групата на избавените мъже са отведени от краткотрайния им лагер, защото са обвинени за съучастници в трафикантската организация.

Смята се, че капитанът на кораба е липсващ безследно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР