77 години от първата сценична изява на легендарното Музикално училище

...
77 години от първата сценична изява на легендарното Музикално училище
Коментари Харесай

С концерт почитат основателите на НУИ „Добри Христов“ във Варна

77 години от първата театрална изява на именитото Музикално учебно заведение ще отбележат преподаватели и възпитаници в Градската художествена изложба във Варна на 24 февруари, оповестяват от учебното заведение за Moreto.net..

Началото е в 18:30 ч. Входът свободен.

Концерт ще върне варненци към историята на едно от елитните учебни заведения в България. На 25 февруари 1945 година създателите на Варненското музикално учебно заведение за пръв път се показват пред аудитория и с този собствен мощен артистичен жест огласяват пред обществеността в морския град високите цели на своята педагогическа задача.

77 години по-късно, на 24 февруари 2022 година, в навечерието на деня на историческата театрална премиера, днешното Национално учебно заведение по изкуствата “Добри Христов ” ще чества годишнината от началото с концерт.

В Градската художествена изложба изпълнителските сформира на учебното заведение - същински креативен лаборатории за създаване на експерти, ще показват стилна концертна стратегия.

В нея под управлението на своите отдадени преподаватели ще покажат гения и подготовката си участниците в Струнния оркестър, Духовия оркестър, Китарния отбор, Представителния национален хор. Ще се включат и солисти, и камерни обединения. Младите актьори се готвят с възторг за своята нова среща с взискателната варненска аудитория.

В програмата ще прозвучат шедьоври на музикалното изкуство от епохата на барока до наши дни. Брас секстет ще вкара в тържествената атмосфера на празника с фамозната комбинация “Те деум ” на Марк Антоан Шарпантие. Ученикът диригент Стефан Славчев ще поведе Струнния оркестър в Концерт за Струнен оркестър в сол мажор от Антонио Вивалди. Ще прозвучат композиции на Джовани Батиста Перголези, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, Николо Паганини, Клод Дебюси, Давид Попер, Сергей Рахманинов и Иля Шатров.

Традиционно за концертите на учебното заведение, уместно място ще бъде отредено на вдъхновението от хубостта на фолклора, както и на творчеството на българските композитори. Ще чуем композиции на актуалните български създатели Димитър Костанцалиев и Борис Динев. Финалът ще бъде прочувствен с правото хоро „ Наша горделивост “ на Дико Илиев в осъществяване на Духовия оркестър при НУИ „ Добри Христов “ с диригент Любомир Александров.

Концертът е с вход свободен.

Началото на концерта е от 18:30 часа в ГХГ - Варна.

Събитието ще се организира при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР