76 нови български филма ще бъдат представени с вход свободен

...
76 нови български филма ще бъдат представени с вход свободен
Коментари Харесай

76 нови филма на Златен ритон

76 нови български кино лентата ще бъдат показани с вход свободен на 24-тия фестивал на българското писмено и анимационно кино " Златен ритон " в Пловдив. Фестивалът бе открит в зала 1 на кино " Лъки Дом на киното " в Пловдив и ще продължи до 6 декември, когато ще бъдат оповестени спечелилите.

В осемте фестивални дни за двете основни награди " Златен ритон " ще се борят 56 кино лентата, огромната част от които са създадени с поддръжката на НФЦ. В програмата " Открити хоризонти " са включени още 20 нови заглавия, основани след предходното издание на форума, а четири кино лентата на създатели, които ни напуснаха през тази година, ще ни припомнят за тях.

Организатор на събитието е Националният кино център, със съдействието на Министерството на културата, Община Пловдив и в партньорство с Българската национална телевизия.

Петима изявени експерти правят оценка филмите на " Златен ритон ". Председател на петчленното жури е режисьорът Светослав Стоянов, чийто дебютен филм " Последните черноморски пирати " е притежател на огромната премия " Златен ритон ". Членове са художникът Ангел Гешев, работил 23 години в Китай, създател на галерията " Арсенал на изкуството " в Пловдив, режисьорката Мария Аверина, с премията за дебют на 23 ФБДАК " Златен ритон 2017 ", аниматорката и режисьорка Велислава Господинова, носителка на доста влиятелни награди за авторските си филми " Фарът ", " Кръвта " и " Жар птица ", и проф. Надежда Маринчевска, кинокритичка и изследователка.

Петимата ще би трябвало да изгледат 56 кино лентата - 19 анимационни и 37 документални, и да дефинират оценки за най-достойните измежду тях.

В рамките на фестивала се състоя кръгла маса на тематика " Документ и анимация: кино език и зрителска рецепция ", проведена от бранш " Екранни изкуства " към Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките със съдействието на НФЦ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР