76-годишната Гинка Александрова е незряща. Не може да си сготви

...
76-годишната Гинка Александрова е незряща. Не може да си сготви
Коментари Харесай

От 55 на 85 лева: Таксата за социален патронаж се е увеличила

76-годишната Гинка Александрова е незряща. Не може да си сготви сама. Разчита на домашния обществен патронаж. Надка Василева пък не може да върви и по тази причина даже не е виждала кухнята на обществения патронаж, само че прави оценка грижата за нея, споделя .

Броят на искащите да се включат в обществения патронаж не е намалял, само че храната е поскъпнала. " Драстично! Драстично. Миналата година таксата за домакински патронаж, с цел да създадем паралел, беше към 55 лв. ", твърди Пламен Иванов, шеф отдел в общината. 

Сега към този момент е 85 лв. на човек за месец. За да остане търпима цената се постанова и общината да обезпечава в допълнение финансиране. Сметката сочи, че в случай че през февруари предходната година храненето на всички нуждаещи се е коствало под 16 хиляди, то през февруари 2023 година към този момент е над 25 хиляди. Хората обаче не се отхвърлят, тъй като, в случай че си пазарят и готвят сами сметката е много по-висока.

А като към това се включат и битовите сметки, които набъбват съществено при всяко готвене, съгласно хората, които получават дребни пенсии, въпреки и поскъпнал, общественият патронаж е един от методите да се оправят. 

Повече гледайте във видеото. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР