70% от хората у нас не знаят как да проверят

...
70% от хората у нас не знаят как да проверят
Коментари Харесай

70% от хората у нас не знаят как да проверят достоверността на дадена информация

70% от хората у нас не знаят по какъв начин да ревизират достоверността на дадена информация. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус " координаторът в Националния център за безвреден интернет Георги Апостолов.

„ Ако се върнем към едно национално представително проучване, което ние правихме в края на 2016 година, 40% от интервюираните почтено признаха, че те не биха могли да разграничат вярна от погрешна информация.

И тук не приказваме за познаване на изискванията - те просто си признават, че това, което виждат не им е ясно дали е правилно или погрешно. Аз тук бих добавил още едни 30% от горната страна.

Тоест най-малко 70% от хората, съгласно мен не знаят по какъв начин да ревизират за достоверността на дадена информация. По наши наблюдения не мисля, че процентът на хората, които четат изискванията за прилагане надвишава 10% ", добави още той. По думите му извънредно обезпокоително е какъв брой е ниско равнището на дигитално-медийна просветеност на хората по целия свят.

„ Прекалено лесният достъп до информация прави хората все по-неграмотни и все по-вярващи на фантастични истории, конспирации, заприказва и така нататък Когато приказваме за случая с „ Кеймбридж Аналитика " ние не приказваме за персонални данни по смисъла на българския закон, които са 3 имена, ЕГН, номер на персонална карта и така нататък, там приказваме за лични данни, които са голямо количество и извънредно подробни.

Всеки консуматор, прочел деликатно изискванията при регистрация, ще види, че „ Facebook " си резервира правото да работи със всичко, което потребителят прави в платформата и да го събира като база данни ", добави още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР