7 на 1000 деца от 0 до 6 години страдат

...
7 на 1000 деца от 0 до 6 години страдат
Коментари Харесай

Доц. Околийски: Връзката със здравословния начин на живот се къса в пубертета

7 на 1000 деца от 0 до 6 години страдат от затлъстяване и наднормено тегло. Във възрастовата група от 7 до 19 години пък броят им се усилва над три пъти – 21,7 на 1000. Най-много са откритите случаи на учениците в 7-ми клас, с наклонност за повишаване спрямо предходните години. Статистиката, която е от 2021 година, бе изнесена от зам.-министъра на опазването на здравето доцент Михаил Околийски във връзка със старта на акцията „ Да поговорим за затлъстяването “, проведена от Сдружение „ Институт за цивилен начинания „ Етос “ и подкрепена от Здравното ведомство.

„ Нишката се къса някъде там – при започване на пубертета “, разяснява доцент Околийски, като изясни, че пор разнообразни аргументи, не на последно място – липса на задоволителна поддръжка, младежите не схващат значимостта на това да продължиш да си физически деен.

Като проблем във връзка с здравословния метод на живот зам.-министърът уточни обстоятелството, че при младите се подценява значимостта на неупотребата на цигари, това да спортуваш и да се движиш пълноценно. „ Ефектът е високи равнища на сърдечносъдови и онкологични болести “, означи той, като уточни, че те са надалеч по-високи от тези в Европа.

„ Министерство на здравеопазването си е сложило за цел да повишим здравната просвета на българите, на родителите, а те – на техните деца. Заложили сме тези ограничения в бюджета на НЗОК с доста по-богати профилактични прегледи за хората според от възрастовата си група да наблюдават здравното си положение. За първи път има такова повишение на средствата в тази област “, напомни още доцент Околийски.

Той бе безапелационен, че ниската физическа интензивност и нездравословното хранене могат да се повлияят и още веднъж напомни, че Министерство на здравеопазването взе участие в работна група с МОН за въвеждане на здравно обучение в учебно заведение.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР