7 904 218 лв. - това е сумата, която партиите

...
7 904 218 лв. - това е сумата, която партиите
Коментари Харесай

Инфографика: Какви приходи отчетоха партиите за изборите за 47 Народно събрание

7 904 218 лева - това е сумата, която партиите и обединенията, взели участие на парламентарните избори на 14 ноември, са съумели да привлекат и употребяват за предизборната си акция. 

Това демонстрира анализът на Института за развиване на обществената среда, който данните от наложителните доклади на партиите пред Сметната палата. 

Общо 20 партии се явиха независимо на парламентарния избор на 14 ноември - единствено Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане " прескочиха 4%-овата преграда. Седем бяха обединенията, които се бореха за парламентарно посланичество - четири от тях съумяха да влязат в 47 Народно заседание със свои групи, включително " Продължаваме промяната ", ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия за България и Демократична България. 

Участниците, които нямат право на държавна дотация, могат да употребяват медиен пакет в размер до 40 000 лева Тези средства са за сметка на държавния бюджет и се употребяват за възнаграждение на платени медийни участия или репортажи. Ако в коалиция взе участие партия със дотация, то размерът на медийния пакет се понижава съразмерно. 

" Продължаваме промяната " са получили 1 323 504 лева под формата на дарения

Разпределението на средствата демонстрира, че доста по-голяма част от приходите са регистрирани от обединенията, а не от независимо явилите се партии. 

20-те партии отвън обединенията са привлекли общо 1 754 727 лева, като 52% от тях са лични средства. Медийните пакети са вторият максимален дял от структурата на приходите им - над 625 000 лева. Тази специфичност при приходите на партиите се дължи на обстоятелството, че огромна част от тях нямаха право на държавна дотация и се възползваха от опцията за медийно отразяване за сметка на пакетите, показват от Института за развиване на обществената среда.



Приходите на 7-те обединения в акцията за парламентарните избори през ноември са общо 6 149 491 лева Публикуваните данни обаче не ни дават информация за типа на тези средства – дали са от държавна дотация, членски импорт, стопанска активност или банкови заеми, да вземем за пример. 

Сред обединенията са доста от обединенията, взели участие в 46-тото Народно заседание – ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия за България, Демократична България и Изправи се, БГ! Ние идваме!, които са получавали държавна дотация. 

" Продължаваме промяната ", които се явиха за първи път на избори, са получили 1 323 504 лева под формата на дарения - това е малко над 74% от сумарната стойност на даренията за всички обединения на тези избори.

Политическа партия получи право на малко над 5,3 млн. лева държавна дотация като първа политическа мощ, само че се оказа, че - " Социалдемократи ". 

Единствената независимо явила се партия, която е получила дарения, е ВМРО-БНД със сумата от 35800 лева. 



Основният източник на приходите на Вътрешна македонска революционна организация обаче са регистрирани като " средства на претендентите " - над 140 000 лева Малко над 39 хиляди лева са употребявани по линия на опцията за помощ за платено медийно отразяване на Вътрешна македонска революционна организация.

Това, което прави усещане от данните, е, че 549 984 лева са платени от страната под формата на медийни пакети за отразяване на по-малките партии по време на акцията за изборите на 14 ноември.

Нито една от тези обединения не е успяла да прескочи бариерата от 4% за влизане в 47 Народно заседание. Това е внушителната сума на фона на нулевата успеваемост.

Същото се отнася и за малко над 90 000 лева, дадени за медийни пакети на обединенията, кандидатстващи за 47 Народно събрание - даже " Изправи се! Ние идваме " не съумя да резервира мандатите си в Народното събрание. 



Данните демонстрират още, че " Демократична България " е отчела най-голяма сума на приходите от разнообразни източници - общо 1 870 696  лева. 

Следва " Продължаваме промяната " с  1 829 838 лева и ГЕРБ-СДС с 1 164 423 лева

Според данните в Сметната палата главната част от сумата е за сметка на партия ГЕРБ – 1 132 518 лева, а към половината от тях – 519 130 лева, са от „ непарични средства ”. Не се схваща какъв е техният темперамент и дали това са дарения привлечени преди предизборната акция, показват от Института за развиване на обществената среда. 

Те обръщат внимание и на обстоятелството, че до парламентарните избори през 2021 година ГЕРБ се явяваше постоянно като независима партия

Сумата, с която те са финансирали последната си акция, е съвсем двойно по-ниска от държавната дотация (2 315 933 лева.), която ГЕРБ е похарчил за акцията си на парламентарните избори през 2021 г. 

Кандидатите на " Продължаваме промяната " са били и най-щедрите като са отделили най-вече средства, с цел да финансират акцията на своята коалиция – 506 334 лева. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР