6010 Афганистан е признат за един от най-перспективните региони в

...
6010 Афганистан е признат за един от най-перспективните региони в
Коментари Харесай

Афганистан - златната мина на металите за зеления енергиен преход. Кой ще контролира находищата за над 1 трлн. долара?

6010  article picture alt description
Афганистан е приет за един от най-перспективните райони в света за рандеман на потребни изкопаеми. Сега запаси за над 1 трлн. $ се оказаха в ръцете на талибаните.
През 2010 година американските геолози откриха в Афганистан залежи на редки метали: желязна руда, мед, кобалт и злато. Тези находища са едни от най-големите в света.
Изчисленията сочат, че най-голямото в света медно находище Айнак съдържа към 240 млн. тона руда. В земните глъбини на страната има ресурси от итрий и скандий, които през днешния ден се употребяват за произвеждане на мобилни телефони, тв приемници и оптични нишки. На границата с Таджикистан бе намерено находище от насипно злато със ресурси от над 30 тона.
В отчета на американските геолози се споделя, че количеството литий, открит в находищата може да трансформира страната бързо в един от главните центрове за рандеман на този метал в света. Литият е основен съставен елемент за производството на батериите за електрическите автомобили.
Експертите настояват, че общата стойност на всички потребни изкопаеми на територията на страната са от порядъка на един трилион $. Затова, когато на 15 август талибаните превзеха Кабул, а по едно и също време с това и Афганистан под контролът на организацията се оказаха и ресурсите, които се считат за основни освен за страната, само че и за стопанската система и енергетиката на всички страни от света.
Десет години след откриването на залежите от американските геолози те остават непокътнати. По думите на Род Шуновер, началник на програмата за екологична сигурност на Вашингтонския център за стратегически опасности, талибаните няма да могат да търгуват с литий или, с които и да са от посочените първични материали през идващите години. Причините са доста. На първо място това е извънредно високото равнище на корупцията. През 2020 година страната е на 173 място в показателя за корупция на Transparency International. Като най-ярък образец се показва обстановката към търга на находището Айнак. През 2016 година мината бе дадена под аренда на Китайска металургична група за 3 милиарда $. Сделката стана факт при оповестяването й сред компанията и министъра на потребните изкопаеми Мохамед Ибрахим Адел в Дубай. По-късно стана известно, че металургичната група е „ дала “ на министъра 30 млн. $, само че. пълностоен рандеман от тази мина по този начин и не започва.
Самите талибани доста от дълго време са усвоили добива на потребни изкопаеми на територията на страната. Те управляват добива на лазурит и скъпоценни камъни, които им носят доходи от 300 млн. $ на година.
Второ, през годините на въоръжения спор инфраструктурата на страната беше изцяло разрушена - пътища, електроцентрали, железници. Възстановяването изисква колосални инвестиции. Китай, Индия, Пакистан са подготвени да окажат своята помощ, само че несъмнено, всички предлагани от тях услуги напълно не са безвъзмездни.
Може да се допусна, че през идващите години непознатите играчи ще се стремят да засилят съдействието с новата власт. Талибаните от своя страна ще имат потребност от вложения и специалисти. Така че битката за въздействие върху Афганистан, поради незнайните, пред които е изправена страната ще пораства.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР