6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през

...
6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през
Коментари Харесай

Шефката на Агенцията за бежанците: Австрия може да ни върне 6000 мигранти по сега действащия регламент

„ 6000 е ориентировъчна численост на лица, които са минали през България към този момент и са отпътували за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по в този момент настоящия правилник. Регламентът се извършва от България през всичките години “.

Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Това не дава отговор на изказванията на Министерски съвет от последните дни, че броя 6000 е подправена вест и става дума за стотина лица.

„ Заявените входящи прехвърляния от Австрия към България са 193, като действително осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените прехвърляния от Австрия към България са трансферирани посредством проведени 11 чартърни полета. Разпределението на трансферираните лица през 2023 година по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без поданство (1), Иран (1), Турция (1) “, обясниха от Министерски съвет след новината за Шенген.

„ Ние реализираме връщанията от направените прехвърляния, както от Австрия, по този начин и от Италия и други Австрия желае да подчертае откритата численост за връщане на чужденци и по тази причина допускам, че е дала съответна цифра, само че това изисква процедура, може би за година-две тези лица да бъдат върнати в страната. На тези лица са им снети данни, пръстови отпечатъци в България и по тази причина те се водят като регистрирани първо тук. От момента, в който България удостовери, че може да върне едно лице, Австрия има 6 месеца да откри това лице и да върне лицето в България. Това са елементи, които не се чуха, само че са доста значими, по тази причина се приказва за системата Дъблин, която не работи “, разяснява Тошева.

„ Тази система не работи сполучливо, изключително при миграционен напън и по тази причина се постанова да се създаде механизъм за взаимност “, акцентира Тошева.

„ Този механизъм е за страна членка, която не желае да приема такива бежанци, а солидарно да обезпечават финансовия запас на страните на първа линия, би трябвало да имаме финансов запас за съответни условия на банкет “, разяснява още тя.

Тошева акцентира, че 72% е общата запълняемост в центровете ни.

„ Това е сериозна запълняемост. Овча купел и Враждебна са центровете, които са напълно запълнени. Там има най-вече млади мъже и младежи. Конфликти има всяка седмица, по тази причина има прецизни правила “, посочи Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са извънредно незадоволителни, би трябвало да подобрим изискванията в съществуващите центрове.

С Австрия няма по какъв начин да договаряме финансова рамка, това е въпрос на договаряния с Европейска комисия, само че сериозна техническа помощ ще има и за изискванията за банкет, и за човешкия запас “, сподели още Тошева.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР