600 милиона лева повече за здраве отпуснаха депутатите, приемайки окончателно

...
600 милиона лева повече за здраве отпуснаха депутатите, приемайки окончателно
Коментари Харесай

Бюджетът за здраве. На кого дадоха повече пари?

600 милиона лв. повече за здраве отпуснаха депутатите, приемайки дефинитивно бюджета на Здравната каса. Парламентът спря часовника и приема плановете на НЗОК и Държавното публично обезпечаване.

Здравната вноска остава непроменена. Тя е 8% от прихода като се разпределя в съответствие 60:40 сред работодателя и служащия, рещи Народното събрание.

6 050 749 900 лева е бюджетът за здраве. Почти половината средства са планувани за лекуване в лечебни заведения.

Най-значително е нарастването на средствата за профилактични прегледи и проучвания. Предвидени са близо 822 млн. лева за медикаменти за домашно лекуване на пациенти с хронични болести. Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ-СДС и " Възраждане ". Партията на Бойко Борисов искаше още 100 млн. лева повече разноски за лекуването в лечебни заведения, с аргумента, че плануваното от ръководещите нарастване няма да покрие инфлационните разноски, както и 20 млн. лева в допълнение за протези на онкоболни.

" Възраждане " настояваше с пари от бюджета да се покриват зъбните протези на възрастните хора, като сходни хрумвания показа и Движение за права и свободи по време на второто четене на бюджета в комисия. Георги Михайлов от " Българска социалистическа партия за България " разгласи, че повода за неодобрението на предлагането на опозицията е, че даже и да бъдат признати такива средства, те няма по какъв начин да бъдат на процедура изплатени, защото имало юридически неразбирателства сред браншовете на зъболекарите и зъботехниците.

Да отпаднат така наречен предели в лечебните заведения, които съставляват ограничавания лечебните заведения да минават през спомагателна процедура за погашение на разноските, в случай че са отчели повече от плануваното съгласно плановете на здравната каса, предложи доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи. Мнозинството обаче отхвърли да се съобрази с това, защото счита, че лимитите са инструмент за финансова дисциплинираност.

Коронакризата скара ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Проф. Костадин Ангелов, народен представител от ГЕРБ и някогашен министър на опазването на здравето, скочи на ръководещите, че не са планували в бюджета механизъм, по който здравната каса да отпуска в допълнение средства на лечебните заведения при положение на нова вълна поради коронавирусната зараза.

Георги Михайлов ( " Българска социалистическа партия за България " ) му отговори, че последният кабинет " Борисов " е поръчал прекалено много ваксини, а с краткотрайното прекъсване на използването на имунизацията на " Астра Зенека " /Оксфорд обществото е било в допълнение демотивирано от имунизацията.

Бюджетът на НЗОК планува лекарите на първа линия в ковид-битката да продължат да получават спомагателни средства. Настояването на ГЕРБ-СДС за двойно увеличение на сумата не мина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР