60 студенти ще се обучават в нея през настоящата учебна

...
60 студенти ще се обучават в нея през настоящата учебна
Коментари Харесай

F-secure дари лаборатория по киберсигурност на ВУТП

60 студенти ще се образоват в нея през актуалната образователна година

Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи се снабди с съвременна лаборатория по киберсигурност

Лаборатория по киберсигурност на високите технологии, оборудвана с съвременна техника и най-актуалните софтуерни решения на F-secure , бе открита през днешния ден във Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи. За първи път водещата компания в областта на сигурността подарява сходна лаборатория на български университет.

„ През актуалната образователна година в лабораторията ще бъдат подготвени 60 студенти, в това число и в нови специалности ”, разгласи ректорът на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. дтн инж. Димитър Радев.

Работа с университетите, предлагащи образование в специалности като киберсигурност, е главен фокус за F-Secure, разяснява Пол Ристоя, управител „ Канали ” във финландската компания, по време на формалното разкриване.

„ Днес офанзивите са към този момент бизнес модел за правене на пари, а не занятие за хакери-любители, и стават все по-масови и усъвършенствани ”, съобщи Надежда Еремиева, общоприет управител на Инфодизайн България – формалния дистрибутор на F-secure у нас, с чието интензивно подпомагане е построена лабораторията.

Представителите на F-Secure, Инфодизайн България и ВУТП с горделивост откриха първата по рода си у нас Лаборатория по киберсигурност на високите технологии

Тази година във ВУТП започва първата в България стратегия за професионални бакалаври по специалността „ Киберсигурност на високите технологии ”. Обучението по нея ще се обезпечава точно от новооткритата Лаборатория по киберсигурност. Освен сигурност във високите технологии, студентите по специалността ще учат отбрана на класифицираната информация и отбрана на персоналните данни.

Като лектори в бакалавърската стратегия към този момент са се отзовали чиновници и специалисти от ГДБОП, комисиите за отбрана на класифицираната информация и на персоналните данни, както и от компании за охранителни технологии и съоръжение. Лабораторията е осмата подред зала, дарена на висшето учебно заведение от огромна ИТ компания.

66 на 100 от фирмите през днешния ден нямат задоволително квалифицирани чиновници, с цел да се оправят с настоящите закани за киберсигурността. В същото време, съгласно проучване на Gartner, на фирмите лишава приблизително 100 дни, с цел да открият пробив в сигурността.

Ректорът на „ Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи ” проф. дтн инж. Димитър Радев (вдясно) връчи на Пол Ристия от F-Secure плакет с Паметния знак на учебното заведение

Доклад на Verizon, въпреки това, сочи, че 48% от сполучливите офанзиви се правят посредством пробив на системите, а 30 на 100 – посредством злотворен код. 161 644 са офанзивите на ден, а случаите годишно надвишават 50 милиона, като нарастват бързо с всяка минала година.

Около 80% от хакерските атаки разчитат на бъгове в неактуализиран програмен продукт, а 23 на 100 от чиновниците биха отворили фишинг имейл, макар че са авансово подготвени за заканите. Тези данни изнесе Пол Ристоя в обществена лекция пред студентите директно след формалното разкриване на Лабораторията.

Все повече се усилват заканите, свързани с киберсигурността, както за крайните консуматори, по този начин и за фирмите, като нараства и финансовото им измерение. Например, офанзивата с рансъмуеър NotPetya през 2017 година засегна огромни европейски компании в разнообразни браншове на промишлеността и им аргументи вреди в размер на 10 милиарда $.

Лабораторията по киберсигурност е оборудвана със модерна технологии и най-актуалните софтуерни решения на F-Secure

Сред най-силно засегнатите бе транспортният колос Мерск, който вследствие на офанзива с NotPetya, почнала в офиса на компанията в Украйна вследствие потреблението на беззащитен местен счетоводен програмен продукт, претърпя загуби в размер на 250-300 милиона щатски $.

Сред главните софтуерни преимущества на F-secure е вграждането на автоматизация и машинно образование в софтуерните решения на компанията. За да имат добра отбрана, бизнесът и организациите те би трябвало да влагат в софтуерни решения като антивирусен програмен продукт, защитни стени, системи за попречване на проникването (Intrusion Prevention) и други, както и във висококвалифицирани експерти, подчертаха специалистите от F-secure.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР