60-годишна жена от Стара Загора е живяла няколко месеца с

...
60-годишна жена от Стара Загора е живяла няколко месеца с
Коментари Харесай

Извадиха чуждо тяло от сърцето на жена без операция

60-годишна жена от Стара Загора е живяла няколко месеца с част от катетър, затънал в десните кухини на сърцето ѝ. Катетърът е бил съставка на вътрешен порт за вливане на химиотерапевтични лекарства, вграден във венозната система на пациентката под кожата на гърдите ѝ, сходно на пейстмейкър.

Вероятно катетърът се е отчупил предишния октомври по време на процедура в профилирано заведение за химиотерапевтични процедури, които пациентката е трябвало да прави в продължение на месеци. Постепенно отчупената част е мигрирала през венозната система, преминавайки през дясното предсърдие на сърцето, с цел да заседне в дясната камера. Там непознатото тяло е останало неподвижно. През това време пациентката не е чувствала болки или някакво друго сърдечно неразположение. Кардиолозите на Болница „ Тракия “ разкрили находката, когато пристигнало време портът да бъде отстранен. Оказало се, че катетъра липсва. Инвазивният екип на завеждащия отделението доктор Борислав Борисов дружно с доктор Мариела Синджирлиева и доктор Орлин Лицанов го разкрил благодарение на рентгенографско проучване в региона на сърцето.

„ Имаше два разновидността – или сърдечна хирургична интервенция, която е доста тежка, или да съставим проект и да го извадим по миниинвазивен път през венозната система на пациентката, достигайки до катетъра със специфични водачи, снабдени на върха с ласо за хващане на непознати тела “, изясни доктор Борисов. Избират втория вид. Успяват първо да изведат катетъра от региона на сърцето, а по-късно и от венозната система. Процедурата е траяла към половин час. Благодарение на нея непознатото тяло е изведено без затруднения от тялото на дамата. Елементът е бил безплоден и най-вероятно по тази причина не е провокирал инфектиране, само че е основал риск от формиране на съсиреци, счита доктор Борисов. За благополучие това не се е случило. Подобна находка не може да спре сърцето, само че е рискова за формиране на тромбози, основава заплаха от перфорации и появяването на вторично инфектиране, добавя той.



Макар и рядко срещан, това не е чужд случай в здравната процедура, споделят кардиолозите на Болница „ Тракия “. Най-често като непознати тела в човешкото тяло проникват точно елементи от катетри. Това е втори случай в тяхната процедура, само че първия път непознатото тяло е било лидер с доста по-малки размери, заради което изваждането му е било доста по-лесно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР