6 февруари е денят, в който кралица Елизабет II ще

...
6 февруари е денят, в който кралица Елизабет II ще
Коментари Харесай

70 години на трона - платиненият юбилей на Елизабет II

6 февруари е денят, в който кралица Елизабет II ще означи 70-годишнината от наследяването на престола - невиждан празник в историята на монархията във Англия. 

На тази дата през 1952 година ненадейно умира нейният татко крал Джордж VI - едвам на 56-годишна възраст той издъхва в съня си от коронарна тромбоза след интервенция поради рак на белия дроб.

В този миг Елизабет и брачният партньор й Филип се намират в Кения, една от спирките в обиколката на страните от Общността на нациите под английската корона. Тя се завръща във Англия, откакто научава новината за трагичната гибел на татко й.

На идващия ден тя прочита формалната разгласа, с която афишира началото на своето ръководство като кралица ЕлизабетII. Официалната гала по коронацията й се случва година по-късно - на 2 юни 1953 в Уестминстърското абатство и се излъчва за първи път по малкия екран.



По традиция годишнината от 6 февруари се отбелязва непретенциозно - кралицата нормално се намира в имението Сандрингам в Норфолк, където татко й е умрял. 

Събитията от миналата година също способстват за неналичието на изключителна церемониалност към 6 февруари. Преди по-малко от година Елизабет II загуби принц Филип, с който бяха съпрузи от 73 години. Изминалите месеци също бяха сложни поради влошеното здраве на 95-годишната кралица - тя беше принудена да прекара една нощ в болница поради проучвания и понижи до най-малко обществените си изяви. 

През 2022 година се навършват и 20 години от гибелта на Кралицата майка и на сестрата на Елизабет принцеса Маргарет - и двете умират в годината на " златния празник " през 2002.

Съдебните проблеми на принц Андрю - третия наследник на Елизабет II - поради обвиняванията в полово принуждение също помрачават желанията на управляващите за пищно отбелязване на платинения празник през лятото на 2022 г. 



Администрацията на Бъкингамския замък разгласява фотоси на кралицата, която преглежда приветствени картички и дарове в компанията на кучето си Кенди. Сред тях има и писмо от 9-годишно момче, което разказва " Рецептата за съвършената кралица " - " 500 мл синя кръв, малко бижута и изискани рокли и щипка преданост ". 

Големите празнувания за 70-тия празник от наследяването на короната са планувани за първия уикенд на месец юни 2022. Празненствата ще стартират още от 2 юни и ще включват боен церемониал, работа в катедралата Сейнт Пол, концерт в Бъкингамския замък, церемониален юбилеен обяд и др. 

Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх на Англия, а историческият връх принадлежи на френския крал Луи XIV. Кралят Слънце ръководи 72 години, откакто се възкачва на престола на 4-годишна възраст.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР