57 души загинаха - много от които студенти, при в

...
57 души загинаха - много от които студенти, при в
Коментари Харесай

Бивши министри в Гърция - обвинени в корупция и присвояване на па...

57 души починаха - доста от които студенти, при в страната на 28 февруари в региона на Лариса. Влак дерайлира и се сблъска с пътническа комбинация. Пътническият трен с над 350 души на борда е пътувал от Атина за Солун.. Случилото се докара до оставки в Министерството на превоза.

След случая избухнаха яростни митинги. Граждани упрекнаха за случилото се корупцията по високите етажи и неприятното ръководство. Европейската прокуратура (EPPO) поддържа тези съмнения предишния месец, когато упрекна 23-ма души, в това число 18 държавни чиновници, за закононарушения, свързани с осъществяването на контракти за отдалечен надзор на трафика и системи за сигнализация в мрежата, построена благодарение на европейски средства, пишат от брюкселското издание " Politico ". 

Гръцкият делегиран европрокурор Попи Пандреу изпрати писмо до гръцките управляващи на 2 юни предходната година, в което се отбелязва, че по време на следствието на злополуката „ са зародили съмнения по отношение на хипотетични закононарушения, осъществени от някогашни членове на гръцкото държавно управление “. Поименно се загатват някогашния министър Христос Спирцис, както и Константинос Караманлис, който е упрекнат в заграбване на пари, от което породените вреди надвишават общо 120 000 евро.

Караманлис подаде оставка след злополуката, заявявайки, че се отдръпва " като главен израз на почитание към паметта на хората, починали незаслужено ". Той обаче беше избран отново в своя северен изборен регион в Серес с ръководещата партия Нова народна власт на националните избори през юни. Христос Спирцис, който беше министър на превоза при предходното ляво държавно управление, водено от Сириза, не беше избран отново.

Досието на Европейската прокуратура за Спирцис и Караманлис беше отнесено до гръцкия Върховен съд, а оттова и до гръцкия парламент, който през ноември разиска дали да бъде основана проверяваща комисия. В последна сметка обаче предлагането е отхвърлено, а делото - архивирано. Такова следствие в следствие стартира, само че доверието в него беше подкопано. Вместо да се концентрира върху злополуката, следствието минава през цялата история на гръцката железопътна система през последните десетилетия, до момента в който ръководещото болшинство на Нова народна власт отхвърли предложенията за междупартийно посланичество в председателството на тази комисия.

Според гръцкото законодателство единствено Народното събрание може да организира следствия по обвинявания в непозволено държание против някогашни министри. Гръцкото държавно управление обаче погреба случая политически, като употребява парламентарното си болшинство, с цел да отхвърли нуждата от съставяне на проверяваща комисия. Според европрокуратурата обаче това опонира на законодателството в Европейски Съюз и повдигна въпроса пред Европейската комисия, която да " наблюдава несъвместимостта на националното законодателство със законодателството на блока ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР