56% от пълнолетните хора в Европейския съюз (ЕС) са били

...
56% от пълнолетните хора в Европейския съюз (ЕС) са били
Коментари Харесай

56% от пълнолетните хора в ЕС са жертва на онлайн измами

56% от пълнолетните хора в Европейския съюз (ЕС) са били жертва на онлайн измами през последните 2 години, съгласно Европейската комисия (ЕК). Това се дължи на зачестилите фишинг офанзиви, които се популяризират всеобщо измежду хората чрез имейл връзка, обществени мрежи или персонални известия.

Ниската социална информираност по тематиката също играе значима роля в регистрирания % на излъгани консуматори в онлайн пространството, оповестяват от Европейска комисия във връзка акцията „ Твоето бъдеще. Твоят избор. "

Интернет има голям брой приложения, само че и голям капацитет от злоупотреби. Европейската комисия приканва потребителите да се пазят от предложения, които изискват незабавно деяние. Възможно е те да са основани за щета на потребителските сметки и злоупотреби с персонални сметки. Повечето от тях оферират улеснение и експедитивност в процеса на продажба, само че в по-голям % от случаите се оказват фишинг измами.

Според Европейска комисия, с цел да се защитят потребителите онлайн не е задоволителен единствено програмен продукт. Нужно е хората да осъзнаят уязвимостта си и да знаят по какъв метод могат да бъдат манипулирани. Един от ефикасните способи за справяне с казуса е контролът върху методите, по които организациите оферират артикули и услуги онлайн: потребителите не би трябвало да се доверяват на анонимни търговци; с цел да се избегнат злоупотреби онлайн, хората би трябвало да са наясно с техниките за продажба посредством пряк апел - комерсиалните известия от вида „ неповторима опция ", „ единственият артикул, предлагащ ефикасна отбрана ", „ единственият комплект за тестване за домашна приложимост " или продаван на „ най-ниската цена на пазара ", съпроводени със „ единствено през днешния ден " или „ бърза ликвидация " също би трябвало да бъдат проверявани преди да се последват линковете от съобщенията;
Всеки админ на платформа би следвало да спомага при съществуване на съмнителни търговски известия на неговия уебсайт. Ако не получат нужната помощ, потребителите могат да се извърнат към способените национални органи.

Всички хора в границите на Европейски Съюз биха могли да получат безвъзмездна самостоятелна помощ или информация за правата си в уеб страницата на Европейски потребителски център България.

С цел повишение на осведомеността на хората по значими потребителски тематики, Европейска комисия сътвори акцията „ Твоето бъдеще. Твоят избор ". Като част от нея Комисията предлага осведомително видео по тематиката за сигурност в Интернет: EC AV PORTAL (europa.eu).

Програмата излага дълготрайна визия и вкарва съответни дейности за отбрана на потребителите, като им дава опция да играят дейна роля в процеса. Новата стратегия съдържа пет основни области, които се концентрират върху дейностите, които Европейски Съюз ще предприеме до 2025 година за отбрана на европейските консуматори. Това са:

Устойчив преход: овластяване на потребителите да играят дейна роля

Дигитална промяна: обезпечаване на отбрана на потребителите както онлайн, по този начин и офлайн

Ефективно правоприлагане и правна отбрана: обезпечаване на цялостна отбрана върху правата на потребителите

Уязвимост на потребителите: усилване на информираността на потребителите, посрещане на потребностите на разнообразни групи от тях

Защита на потребителите в световен подтекст: поощряване на отбраната на потребителите на високо ниво в чужбина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР