56% от компаниите ще търсят активно възможности за M&A сделки

...
56% от компаниите ще търсят активно възможности за M&A сделки
Коментари Харесай

Бизнесът по света очаква подобряване на икономиката и повече сделки

56% от фирмите ще търсят интензивно благоприятни условия за M&A покупко-продажби в идващите 12 месеца

[Shutterstock] Още по тематиката
Сливанията се съвземат след краткотрайния застой след избора на Тръмп

Най-голям е приносът на Европа и на мегасделките
2 окт 2017
Металургията в Европа се пробва да преодолее стагнацията със сливания

Въпреки нарастването на цената на стоманата през първото тримесечие секторът е към момента в застой
17 авг 2017
Европа надмина Азия по размер на сливания и придобивания

Лидер остава Съединени американски щати, само че страната отбелязва изострен спад от 17% през първото полугодие
29 юни 2017
Британските политически проблеми могат да забавят сливанията

По време на предизборната акция Тереза Мей даде обещание да направи по-трудно придобиването на локални компании от чуждестанни
13 юни 2017 Ускоряването на темповете на напредък в еврозоната подклажда оптимизма измежду световния бизнес и от ден на ден мениджъри търсят благоприятни условия да се възползват от позитивния тренд и да засилят облагите си. В резултат от ден на ден компании възнамеряват през идната година да порастват посредством сливания и придобивания (M&A). Това демонстрират данните от годишното изследване на увереността в стопанската система на международната капиталова общественост Global Capital Confidence Barometer, провеждано от консултантската компания EY.

Силен оптимизъм

Изследването сочи, че в голямата си част – 98%, изпълнителните шефове по света считат, че световната стопанска система е постоянна или се усъвършенства, а 99% гледат по същия метод на международния пазар на сливания и придобивания (M&A). Като съществени опасности пред растежа мениджърите показват възможни неправилни стъпки в определянето на политиките в региона – като да вземем за пример прекомерно бързото повишение на лихвените проценти от страна на централните банки или изтеглянето на прекалено много ликвидност от интернационалните финансови пазари. Като цяло обаче упованията за корпоративните облаги, достъпа до финансиране и стабилността на пазарите в кратковременен проект са мощно позитивни.

Обещаващите вероятности карат бизнес водачите по света да насочат вниманието си все по-отчетливо към опциите за напредък, в това число посредством покупко-продажби с други компании. Според проучването идентифицирането на такива благоприятни условия ще е топ приоритет измежду мениджърите в идващите шест месеца (19%). Влиянието на цифровите технологии и трансфомиращото им влияние върху бизнес моделите (18%), активизмът от страна на акционерите (17%) и задълбочения разбор на портфолиото на сдруженията (16%) също ще са измежду водещите тематики за размисъл по високите етажи на корпоративното ръководство.

Сделки на хоризонта

Благоприятните пазарни фактори, измежду които ниските лихвени проценти, остатъците от парични запаси, огромният брой подготвяни покупко-продажби и рекордно високите суми за вложение, с които разполагат фондовете за дялови вложения, евентуално ще движат пазара на сливания и придобивания в идващите месеци, регистрират от EY. Резултатите от изследването сочат, че към октомври 2017 година делът на фирмите, които имат намерение в идващите 12 месеца интензивно да търсят благоприятни условия за M&A покупко-продажби, е 56% – стойност, която остава близка до регистрираните преди година рекордни 57%.

Делът на сдруженията, които поглеждат зад граница макар регулаторните ограничавания, обаче пораства – към октомври близо три четвърти от тях (73%) показват, че ще търсят благоприятни условия за сливания и придобивания отвън родните си пазари, до момента в който през април такива проекти са имали 64% от компаниите. Най-атрактивната дестинация остава Съединени американски щати, като за това способстват както подобряването на вероятностите пред стопанската система на страната, по този начин и традициите й в региона на нововъведенията, означават анализаторите. В топ 5 на най-атрактивните за вложителите страни попадат още Китай, Англия, Германия и Австралия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР