54-годишната българка Николинка Благова е сред 11-те души, обявени от

...
54-годишната българка Николинка Благова е сред 11-те души, обявени от
Коментари Харесай

Българка е изчезнала при свлачището на остров Иския

54-годишната българка Николинка Благова е измежду 11-те души, оповестени от италианските управляващи за изчезнали по време на свлачището на остров Иския, оповестиха медиите.
Първата разпозната жертва е 31-годишната Елеонора Сирабела от Лако Амено, която била пометена от калното свлачище в Казамичола Терме. Според организация Анса в началото се предполагало, че трупът е на българка, оповестена за изчезнала. После обаче се оказало, че той е на младата италианка - първата жертва на нещастието, която е публично разпозната.
В. “Кориере каузи сера “ оповестява, че калта държи в плен 11 души и че вярата е те да са блокирани някъде, където спасителите към момента не са пристигнали. Мнозина се притесняват обаче, че скалните парчета, примесени с тиня, може да са ги притиснали и задушили.
Засега от калния пъкъл е извадено единствено тялото на красивата локална жителка Елеонора.
Часове наред обаче се мислело, че трупът й в действителност е на българката Николинка Благова от Пазарджик, за която локални хора разказали, че преди 3-4 дни я видели да се връща. За всички била известна като Нина.
Тя се намирала на острова по чиста случайност, или по-скоро поради безкрайното си предпочитание да получи италианско поданство. Нина била родена в България, само че домът и животът й в този момент били в Германия.
Николинка пристигнала на остров Иския още като момиче. Тя обитавала и работела тук още във времената, когато било мъчно да срещнеш източноевропейски имигранти. Извършвала сезонна работа, работела в туризма от юни до септември. Трудела се в хотели във Форио и Лако Амено, работела и като сервитьорка в заведения за хранене.
Влюбила се освен в остров Иския, а и в един от жителите му -Винченцо Сенезе, с който след това споделила живота си. Той имал заведения за хранене на острова, само че също и в Палма ди Майорка и Германия. Когато се пенсионирал, предложил на Нина да отидат в Германия. Тя приела, още повече, че двете й пораснали деца и внуците й живеели в България.
Нина си дала сметка, че пристигнал моментът да събере плодовете на труда си и че не било належащо повече да работи непрестанно, с цел да устоя фамилията си. Затова се съгласила да се реалокира в Германия.
Единственото й неосъществено към момента предпочитание било да получи италианско поданство. Върнала се няколко пъти през миналите месеци на острова, с цел да показа нужните документи. С тази цел пристигнала и три дни преди нещастието с калното свлачище. В четвъртък тя най-сетне била получила по този начин мечтаното поданство.
Мъжът й Винченцо пък предпочел да остане в Германия. Двамата трябвало да отпразнуват при връщането на Николинка. Вместо това Винченцо получил позвъняване от племенника си – юриста от Иския Агостино Яконо, че към момента не се знае къде е Нина, дали е жива или не. Винченцо желал да замине за Иския, само че това не му се препоръчвало в този момент поради възрастта и здравето му. Той към момента се надява, че ще получи позвъняване с положителни вести за Нина.
Подобни хубави новини чакат с вяра и роднините на другите изчезнали при свлачището хора. Става въпрос за мъже, дами, деца от семействата Монти, Мацела и други, за които не се знае дали са погълнати от калта или са живи.
Италианското държавно управление ще отпусне в началото 2 млн.евро за най-спешните потребности към нещастието. Ще бъде назначен и комисар, който да управлява и събитията към изключителната обстановка, разгласи министърът Нело Музумечи, който дава отговор за Гражданска защита. С първите отпуснати средства би трябвало да се слагат в ред прекратени пътища, да се обезпечи краткотрайно жилище и храна за потърпевшите.
Засега са 13 ранените по време на свлачището. Евакуирани са 200 души.
След бурята в Иския и свлачището, което опустоши община Казамичола, бяха изпратени избавителни екипи от пожарникари от 4 италиански района.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР