54,41% от проверените язовири в България са в неизправно, частично

...
54,41% от проверените язовири в България са в неизправно, частично
Коментари Харесай

Над половината язовири са в неизправност, ДАМТН умишлено не наказва нарушителите

54,41% от тестваните язовири в България са в неизправно, отчасти работоспособно или неизправно неработоспособно положение. 81 язовира пък са в предаварийно положение. Въпреки това ДАМТН не постанова административни наказания, оправдавайки се с " непълна правна уредба ".
Това сподели на брифинг заместникът на основния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова.
Нарушителите не са били глобявани, а са издавани нови наставления , добави тя.
Според Петрова ДАМТН носи голяма виновност, тъй като въпросните наставления не са били обвързани със период на осъществяване, което на процедура прави налагането на наказания съвсем невероятно.
„ ВАП разпореди посредством ръководителя на ДАМТН инспекция в народен мащаб във връзка с техническото положение на всички язовирни стени и оборудванията към тях. В хода на инспекцията бяха установени следните отрицателни трендове, които за жалост са настоящи и към сегашния миг. Първо, условията за безвредна техническа употреба не се извършват в преобладаващия брой случаи. Конкретно при тествани 4390 язовирни уреди, 54,41% от тях са в неизправно, отчасти работоспособно или неизправно неработоспособно положение. Второ, установи се всеобщо несъблюдение на издадените от ДАМТН наложителни наставления . Важно е да уточним, че осъществяването им не е било обвързано от контролния орган със период “, разяснява Петрова, представена от Фокус.
По думите й това на процедура изключва опцията за санкциониране на несъблюдение на дадени наложителни наставления.
„ Контролният орган е издал нови наставления, още веднъж пропускайки да фиксира осъществяването на тези наставления със подобаващ период ", добави тя.
" Четвърто, макар установените многочислени нарушавания на условията за механически годно безвредно експлоатиране на язовирните стени, както към този момент разгласих, над 2000 язовирни уреди са в механически негодно положение, 81 язовира са в предаварийно положение, по-голяма част от формираните актове са след намесата на ВАП “, добави тя и посочи, че е извънредно дребен броят на формираните актове за определяне на административно нарушаване.
Касае се за безучастие, проявено от способният надзорен орган – ДАМТН, съобщи още Петрова.
По думите й не са подхванати насилствени административни ограничения. „ Като да вземем за пример, извеждане от употреба на язовирните уреди или прекратяване използването на язовирни уреди, които са в предаварийно положение или неработоспособно. Разпоредихме спомагателна инспекция, която още веднъж възложихме на способния орган – ДАМТН, в хода на която да се открият язовирите, които са с най-висока степен на нередовност и в същото време рискови за популацията. Резултатите от инспекцията са систематизирани в отчет, който ни е изпратен на 13 март 2017 година Посочени са 205 язовира с най-висока степен на нередовност и рискови за популацията . В отчета е посочено за следващ път, че се касае за всеобщо несъблюдение на дадени наложителни наставления от страна на контролния орган “, изясни Петрова.
По думите й категорично е посочено, че не са наложени насилствени административни ограничения. „ Посочено е и че такива ограничения, макар съществуването на съображение за това, не се постановат „ заради непълна правна уредба “ , която, подред ръководителя на ДАМТН, обуславя неспособност да се наложат такива ограничения.
" Считаме, че това мнение е погрешно, то не може да бъде споделено, защото се касае за регламентирана в Закона за водите подготвеност, освен това изключителна, на ръководителя на ДАМТН да постанова насилствени административни ограничения във връзка с язовирни уреди, намиращи се в предаварийно положение “, добави тя и посочи, че от прокуратурата смятат, че законовата уредба е пределно ясна и регламентирана .
„ Броят на формираните актове за определяне на административно нарушаване са едвам 6 . Имам поради във връзка с тези 205 язовира, които са с най-висока степен на нередовност. По отношение на 129 от тези 205 язовира, сме изправени пред несъблюдение дълготрайно във времето на дадени наставления през последните 2 години за гарантиране на механически безвредно положение на язовирите. По отношение на това безучастие на способния орган, ВАП на 17 март 2017 година сезира министъра на стопанската система за преценка за нуждата да се разпореди на инспектората към МИ инспекция на активността на ДАМТН за контрола върху положението на язовирите “, изясни тя и уточни, че министърът на стопанската система е упълномощил такава инспекция.
„ След веселба и неведнъж удължение на периода на инспекцията, на 25 октомври 2017 година във ВАП беше показан отчет, съдържащ констатации за инспекцията от МИ. За страдание, в него се споделя схващането, което е застъпено и от ДАМТН, че се касае за непълна правна уредба , която препятства опцията да се постановат насилствени административни ограничения “, сподели още Ася Петрова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР