50 процента е вероятността Боян Петров да е все още

...
50 процента е вероятността Боян Петров да е все още
Коментари Харесай

Един от спасителите: Шансът Боян Петров да е жив е 50%

50 % е вероятността Боян Петров да е към момента жив, съобщи за „ Дарик” Мингма Шерпа, който ще се включи в издирването на българския планинар. Шерпа е първият непалец сполучливо изкачил 14 осемхилядници без повтаряне, което е връх в международната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат върха и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници. Според Мангма Шерпа след трети лагер има замръзнал сектор и е допустимо Боян Петров да е там.

„ Боян Петров се е изкачвал с моята компания. Тази година обаче реши да я смени. Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, само че по-късно го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора сега. Познавам доста добре върха. Катерил съм го както от южната, по този начин и от северната страна. Всъщност сложната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има мразовит сектор. Смятам, че може да е паднал в този регион “, уточни Мингма пред Дарик радио.

„ Звъннаха ми от хеликоптерна компания от Катманду и споделиха, че на следващия ден би трябвало да отидем с хеликоптер от Катманду до Тибет. Познавам мястото доста добре, тъй че мога да оказа помощ и на следващия ден отлитаме. Изпратих паспорта си за издаване на виза “, добави той.

На въпрос дали ще помогне в избавителната интервенция за нашия планинар, той беше безапелационен:

„ Да, само че той не е единствено ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-хубавите катерачи и същински благородник. Не единствено в България, само че и в света. Така че ние също сме смутени. Той е прочут измежду нас и е доста благ човек “.
Бойко Борисов: Полагаме всички старания за Боян Петров Проф. Павел Стоев за Боян Петров: Ситуацията е сериозна
Попитан дали към момента има шансове за Боян, Мингма Шерпа съобщи:

„ Мисля, че възможностите му са 50 на 50. Времето през вчерашния ден беше доста снежно. Тази заран обаче е добре. Надяваме се да е по този начин и на следващия ден “.

Продължава и интервенцията по земя, която от през вчерашния ден организират трима локални шерпи. Режисьорът Поли Генчева, която в пътува с експедицията и сега е в Катманду, даде настояща информация за нея: "Тази заран получихме известие от базов лагер, че тримата шерпи от през вчерашния ден, както и трима китайски алпинисти са възобновили издирването и са достигнали под лагер 1. За страдание, времето продължава да е неприятно, само че те не престават нагоре. За момента е неразрешено изкачването на другите участници в задачата, до момента в който не свърши избавителната интервенция ".

Боян Петров изчезна на 3 май в опит да покори осемхилядника Шиша Пангма.

Шестима души не престават търсенето
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР