5 млн. лв. от допълнителните средства за болниците отиват за

...
5 млн. лв. от допълнителните средства за болниците отиват за
Коментари Харесай

5 млн. лв. от средствата за болниците отиват за лекарства за диабет

5 млн. лева от спомагателните средства за лечебните заведения отиват за медикаменти за диабет. Това взеха решение депутатите от Бюджетната комисия в Народното събрание при разглеждането на второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Предложението за изменението пристигна от представителя на „ Продължаваме промяната “ Венко Сабрутев по време на съвещанието, а шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев го поддържа.

Сабрутев заключи предлагането си по този начин: „ Да вземем 5 млн. лева от лечебните заведения с цел да дадем 5 млн. лева повече за лекуване на хора с диабет “, и го аргументира с думите: „ Държавата е огромен дебитор към тези хора, лекуването е със остарели препарати, защото тук става въпрос за неголяма сума пари, предлагаме това “.

„ По принцип не правя възражение за тази промяна на средствата, също така те в случай че влязат, те ще влязат и в механизма за възобновяване от страна на фармакомпаниите “, означи проф. Салчев.

Така смяната бе подкрепена единомислещо с 16 гласа.

Това бе и единственото предложение сред двете четения на закона, което бе признато от комисията.

Срещу се оповестиха както проф. Салчев, по този начин и Министерството на финансите. Припомняме, Десислава Атанасова и група народни представители внесоха текст, съгласно който на лечебните заведения, които не съумеят да вдигнат заплатите на личния състав си от 1 август, само че не са подписали КТД, няма да бъдат намалявани цените на клиничните пътеки.

Предложението бе отхвърлено даже от депутата от ГЕРБ и някогашен здравен министър Кирил Ананиев. „ Като човек, който съм взел участие доста години в договарянето и знам разпоредбите, аз също смятам, че със ЗБНЗОК не трябва и не следва да се вършат такива регламентирания на административен акт, който регламентира процеса на договарянето “, разяснява той.

Проф. Салчев от своя страна изясни, че сходна смяна не визира единствено бюджета на НЗОК, а и разнообразни органи, които са в директна връзка с образуването на приходите и разноските в здравното обезпечаване.

Представителят на Министерството на финансите Жени Начева пък добави, че в закон не може да се дерогира роля на страни, подписали Национален рамков контракт. „ Има доста значими детайли, които се договарят с БЛС в НРД, те към този момент са признати и подписани, съгласувани с министъра “, означи Начева.

Така смяната бе отхвърлена.

Същата орис сполетя и останалите оферти, направени от „ Възраждане “ и Движение за права и свободи.

Предстои актуализацията на бюджета на НЗОК да бъде прегледана в пленарната зала на Народното събрание във вторник, 28 юни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР