5-годишната ви дъщеря има всякакви играчки, а като я оставите

...
5-годишната ви дъщеря има всякакви играчки, а като я оставите
Коментари Харесай

Емоционалното развитие на детето зависи от начина, по който си играе

5-годишната ви щерка има всевъзможни играчки, а като я оставите сама, като че ли не умее да си играе

Според детските психолози виновността за това в огромна степен е на родителите. Много от тях прекаляват с ранното образование. Още от 3-годишна възраст записват хлапето в школи, у дома учат букви и числа. И не му демонстрират по какъв начин да си играе, и не остава време за игри.

А тъй като са доста заети с работа и с домашни отговорности, постоянно го оставят да се забавлява с интерактивни играчки, таблета, смарт телефона, тв приемника, плейстейшъна. Без тях то не знае по какъв начин да си играе. Според експертите прекараното по този метод време е по-нефективно за личностното и психическото развиване в ранна възраст.

Някои родители и изключително баби и дядовци пък са на противоположния полюс

Те завладяват детето, от самото начало си играят с него. Превръщат се обичаната му играчка и като го оставят единствено, то не знае какво да прави.

Педагозите предлагат баланс – да научите детето да играе и постоянно да го оставяте да си играе единствено.

Още от бебешка възраст давайте образец. Покажете на сина си по какъв начин върви автомобилчето, какво може да се постави в него, какъв път да избере, с цел да закара товара до къщичката. Сюжета на една и съща игра би трябвало да проигравате няколко пъти, защото дълговременната памет още не е задоволително развита. В началото детето повтаря дейностите, след това единствено опитва.

Създавайте игрови обстановки, като употребявате делнични житейски обстановки

Може да вземем за пример щерка ви да облича и куклата за разходка. И когато играете с детето, и когато го оставяте да си играе единствено, му давайте независимост. То би трябвало да изпитва наслада, по тази причина подкрепяйте неговия избор и самодейност. Не се спускайте да помагате при първата компликация, не натрапвайте своите правила.

Не давайте доста играчки

То би трябвало да фантазира с какво да ги заменя. Освен това по-добре си играе, като се привързва към някои играчки. Ако в близост има доста, се обърква в изобилието и не може да се привърже.

Инфо: woman.ru

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР