482 лв. за мегаватчас електроенергия на борсата, прогнозната цена е

...
482 лв. за мегаватчас електроенергия на борсата, прогнозната цена е
Коментари Харесай

Велев: Енергиен змей изсмуква труда ни, АЕЦ и НЕК складират пари

482 лева за мегаватчас електрическа енергия на борсата, прогнозната цена е 119 лв. – т.е. 4 пъти над прогнозната. Това значи 4 пъти по-голяма сметка. За септември сметките за ток са 2 пъти по-големи, за октомври – 3 пъти. Това съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев пред БТВ.

Крайно незадоволителна е държавна помощ от 50 лева за мегаватчас, като за през днешния ден надвишението е 360 лева съвсем! Бизнесът упорства разликата сред прогнозната и действителната цена да бъде поета от страната, уточни Велев.

И даде образец – АЕЦ " Козлодуй " продава за 482 лева, само че производството му коства 55 лева Според него, АЕЦ-ът има над 2,4 милиарда лв. облага и то даже не за цялата година.

При въглищата, при атомната енергетика, при ВЕИ няма нараствания – природният газ и нефтът са дребна част от енергийния микс, по думите на Велев. Според него сега се складират пари – в НЕК, в АЕЦ " Козлодуй " и така нататък Затова Велев изиска от тях да се търсят обезщетения и на няколко пъти повтори, че повода за протичащото се в България е сгрешен пазарен модел, а не справедливи пазарни фактори.

" Това е един енергиен дракон, който изсмуква резултатите от труда на хората ", сподели Велев, визирайки производителите на ток. Той счита, че страната закъснява съдбовно. " Изпуснахме моментът да замразим цените ", добави Велев.

Според него, би трябвало случилото се досега да бъде обезщетено. Велев счита и, че замразяването по банкови заеми, което работодателите оферират, може да е единствено краткотрайна мярка. Днес, 19 октомври, от 12:00 часа ще има митинг пред Министерския съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР