47-годишният националист Захар Прилепин, чийто на 6 май, има дълга

...
47-годишният националист Захар Прилепин, чийто на 6 май, има дълга
Коментари Харесай

Кой е Захар Прилепин - писателят-националист, който обикна Путин след окупацията на Крим

47-годишният националист Захар Прилепин, чийто на 6 май, има дълга история - стартира кариерата си в полицията, след това се развива като публицист, а до неотдавна беше народен представител в Държавната дума.

Прилепин (който се ражда с името Евгений, през 1975 г.) учи в Школата на Министерство на вътрешните работи в Нижний Новгород и работи в така наречен мобилен отряд за особено предопределение ОМОН - това са униформените чиновници, които са изпращани на митинги и други всеобщи събирания, а под предлога за запазване на публичния ред постоянно ползват физическо принуждение или арестуват участващите.

През 90-те години Прилепин взе участие във войната в Чечня и постоянно пътува на командировки в Северен Кавказ. Паралелно със службата в полицията - той стартира да учи лингвистика, а откакто се дипломира, напуща службите за сигурност.

Прилепин стартира да се утвърждава като публицист, журналист и публицист. През 2006 година излиза един от най-известните му романи " Санкя ", отдаден на " актуалните революционери ". Главният му воин е деятел на извънредно лявонационалистическа група - счита се, че историята е въодушевена от близостта му до националболшевишката партия на Едуард Лимонов " Другая Россия " (забранена през 2007).

Захар Прилепин взе участие в манифестации на Лимонов, а в това време става съосновател на друго придвижване - " Народ " - в което през 2007 година си партнира с... Алексей Навални.

Първоначално Прилепин се причислява към опозицията на Путин, като през 2010 година споделя, че " Путин е системата, а би трябвало да сменим цялата система. Нужно ни е отворено политическо пространство и изваждане на страната от политическия лед. За това са нужни свободен парламент, полемика, самостоятелна преса ".

Всичко обаче се трансформира през 2014, когато Путин анексира украинския полуостров Крим.

Захар Прилепин ненадейно трансформира отношението си към властта и декларира, че " повече няма ни най-малки планове за борба " с президента.

Нещо повече: през 2015 година той отпътува за Донбас, където става консултант на ръководителя на самозваната Донецка национална република Александър Захарченко, оповестява " Медиазона ".

През 2016 Прилепин става зам.-командир на батальон в сепаратистката украинска област, а против него Киев образува следствие за съучастничество в терористична активност. Самият Захар Прилепин споделя в свое изявление, че неговият батальон е виновен за най-големия брой жертви по време на бойните дейности против украинската войска и упорства да се знае, че точно той е отговарял за управлението на подразделението, оставило " доста хора мъртви, непогребани ".

Две години по-късно Прилепин се причислява към учредения от Путин " Общоруски национален фронт " - казионна организация, която сякаш би трябвало да следи за вярното ръководство на страната и битката с корупцията.

През 2019-2020 Захар Прилепин основава нова партия на име " За истината ", която скоро по-късно се влива в националистическата групировка на Сергей Миронов " Справедлива Русия ". Тогава той е определен и за съпредседател на партията.

От февруари 2022 година Захар Прилепин е под глобите на Европейски Съюз поради поддръжката си за войната в Украйна.

Извън персоналното си присъединяване в окупираните зони в последните месеци, той става основател и на " Група за следствие на антируските дейности " в областта на културата.

Основната цел на групата на Прилепин е да прави " описи с сътрудници " - т.е. хора на изкуството, които се опълчват намерено на военната инвазия в Украйна.

Четири месеца преди джипът му да бъде взривен, Прилепин взема решение да стане доброволец в Росгвардия и да взе участие във войната в Украйна. Женен е и има две дъщери и двама сина.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР