45 години от убийството на Георги Марков се навършват след

...
45 години от убийството на Георги Марков се навършват след
Коментари Харесай

„Слабият ангел“ на Георги Марков станал причина за смъртта му?

45 години от убийството на Георги Марков се навършват след броени дни. Това е едно отнай-мистериозните покушения на ХХ век. И до през днешния ден никой не може да каже със 100-процентова решителност по какъв начин тъкмо е осъществено.

 

За атентата против Джери на 7.09.1978 година е писано доста у нас и по света, правени са и филми. Смята се, че писателят отстъпник е бил ранен смъртоносно на моста Ватерло на Темза с микроскопична сачма с рицин, инсталирана на върха на чадър. Съществуват съмнения, че гарант е Тодор Живков, а в подготовката на пъкленото дело е помагал Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

 

И въпреки всичко не всички имат вяра, че събитията са се развили като в шпионски разказ. Журналистката Ангелина Петрова да вземем за пример счита че прословутият „ български чадър ” е просто мит.

Нейно следствие посочило, че отговорна за гибелта на Марков е котката му. Мацата одраскала писателя у дома и в следствие той получил тетанус. Английските доктори пък объркали диагнозата и поради грешката им пациентът умрял след 4 дни, написа госпожата в своя книга.

 

Версията на Петрова несъмнено е любопитна, само че надали е вярна. Та нали приключение като на Джери е имал и един различен „ невъзвращенец ” – Владо Костов от радио „ Свободна Европа “. През 1978-а той усетил на улица в Париж убождане, а по-късно жена му разкрила диря от непознато тяло на гърба му.

 

Съпрузите отишли в болница, където дежурният доктор открил, че фактически в плътта е вкарана сачма. „ Прегледалият ме доктор съобщи, че в случай че е въздействано с открита отрова съм щял да умра за тези 3-4 часа, които са минали. Думите му бяха: „ Щом до момента сте жив, значи нещата не вървят по този начин, както при една директна офанзива с токсичен източник! Идете си вкъщи, а в случай че видите, че ситуацията ви се утежнява, викайте Бърза помощ. Засега дано изчакаме “

 

„ Тази негова предпазливост  може би е избавила живота ми, по този начин споделиха по-късно други доктори. Ако се бе опитал да вади, евентуално е щял да задейства нещо съдбовно. 2-3 дни бях на легло с отекъл тил, само че в цялостно схващане. Направих си умозаключение, че в случай че не усещам разстройване в мозъчната активност, значи даже да съм получил отрова, то тя ми работи единствено локално “, разправял е известният публицист.

 

Покойният Аркадий Ваксберг – прочут съветски журналист и татко на някогашната Българска национална телевизия водеща Татяна Ваксберг, твърди в книгата си за лабораторията на отровите в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), че Костов е бил опитно зайче, генерална подготовка преди покушението против Георги Марков. Комунистическите секрети служби желали да видят какво ще стане с Владо и въз основата на това да вземат решение по какъв начин ще действат с Джери.

 

„ Надали е инцидентно, че атентатът против него е осъществен точно на рождения ден на Тодор Живков. към всеки управник постоянно има един кръг от усърдни хора, които гледат да преварят желанието му или пък възможното разпореждане и да му кажат, че са създали еди-какво си.

секрети служби. Те се надяват, че дейностите им ще накарат сърцето му да затрепти във връзка с тях.

 

В случая с Георги Марков това е изиграло роля, само че в последна сметка поръчителите закъсняха. Джери близо 2 години прави серията „ Задочни репортажи “. Убийците му започнаха акцията против него, когато я приключи. На всички беше ясно, че каквото е имал да споделя към този момент го е споделил “, разсъждава журналистът от „ Свободна Европа “, който през днешния ден е на 92 години и все по този начин живее във Франция.

 

Според някогашния сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) полк. Михаил Любимов претекстовете за осъщественото с „ български чадър ” нападение не са политически, а персонални. В изявление за Би Ти Ви руснакът е заявявал, че атентатът е поръчан от Тодор Живков като възмездие, задето Джери прелъстил щерка му, а след това я е изоставил.

 

Съветският разузнавач е безапелационен, че комунистическите секрети служби нямали практиката да провеждат убийства на предатели в непознати страни. По времето на Хрушчов, Брежнев, Андропов и Черненко не било осъществено нито едно такова нападение. „ Ще кажете, ами прословутият чадър? Извинявайте, само че кой го направи това? Ние дадохме чадъра, само че реализатори си бяха българите. И това беше сторено по молба на Живков, който имаше съответните искания към Марков поради връзката с щерка му ”, споделял е Любимов в тв ефира.

 

Впрочем въпросният полковник не е първият сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който стартира „ версията за персонален претекст. Преди години същото пояснение на атентата против избягалия на Запад публицист, даде и ген. Олег Калугин.

„ В мое наличие в нашия комитет потегли диалог за дисидента Георги Марков – за това, че ръководителите на Народна република България молят за помощ той да бъде премахнат. С какво чак толкоз ги беше подразнил? Известно време е имал интимни връзки с дъщерята на българския общоприет секретар… А по-късно както постоянно се случва – тръгнал с друга жена. Така че той прелюбодействал и Живков се разярил… Затова на Марков му се наложило да избяга – открил се в Лондон, само че българите и там го намерили. И ползвайки руски специфични средства, го умъртвили ”, съобщи в диалог с украински публицист през 2014-а живеещият в Съединени американски щати ексразузнавач. Днес той е на 88 години и е безжалостен критик на Путин.

 

Думите на Калугин и Любимов не са по никакъв начин лишени от логичност. Георги Марков се славел като женкар и нищо чудно да е имал алъш-вериш с Людмила под юргана. А не е загадка, че някогашният ни Първи мразел до дъното на душата си половите сътрудници на дъщеря си – изключително извънбрачните. Единственият от мъжете й, към който не хранел неприятни усеща, бил първият й брачен партньор инж. Людмил Стойчев, с който тя се развела през 1967-а.

 

Дори Батето, с който Червената принцеса имаше легален брак, не се радвал на благосклонности от страна на Тато. Държавният глава знаел от Държавна сигурност, че шурей му върви по непознато, и от време на време с месеци не му говорел.

 

 

А какво да кажем за Александър Лилов, който през 70-не слуховете спрягат за ухажор на Живкова? След гибелта й той е разжалван от бай Тошо – уволнен е от Политбюро и секретариата на Централен комитет на Българска комунистическа партия и е изпратен  в десета глуха.

 

Марков избягал на Запад, когато комунистическата власт свалила пиесата му „ Аз бях той “, сложена в Сатиричния спектакъл. Тя била доста остра, в нея се визирал Тодор Живков. Началникът на най-ниското ниво споделяше „ Защо ме махате, аз бях той, нямам мнение “ и сочеше с пръст нагоре. И по този начин на всяко ниво началниците оправдават с пръст нагоре. И когато от най-високото пръстът отново сочи нагоре, на хората им излиза наяве кой е там “, спомня си артистът Славчо Пеев. Той бил разпореден в спектакъла по персонално гледище на създателя на текста. Другата основна роля пък се изпълнявала от починалия Георги Анастасов.

 

Кольо нееднократно е разказвал приживе по какъв начин след предпремиерата срещнал Джери пред унгарския ресторант на ул. „ Раковска ” и го попитал къде отива. В оня ден драматургът му отвърнал тъжно: „ Довиждане приятелю! Заминавам за Италия при брат ми. Тази пиеса няма да я бъде! ”

 

До 1970-а Марков живял на Апенините и в Германия. После се заселил в Лондон, където почнал работа в българската секция на Би Би Си. Там го уредил писателят Петър Увалиев. Впоследствие обаче двамата развалили връзките си. Една от повода да се скарат била, че в Лондон Джери почнал любовна връзка със секретарката на своя съотечественик.

 

Той популяризира, че съм бил сътрудник на българските служби. Е, сътвори ми неприятности, несъмнено, само че не реализира това, което искаше – да ми заеме мястото. Не съумя, тъй като нямаше нужните качества “, отчаян бил Увалиев.

 

С обществената активност, която развивал във Англия и най-много със своите „ Задочни репортажи “, Марков громял безпощадно Тодор Живков и останалите Българска комунистическа партия величия. Не се посвенил даже да нападна свои тогавашни другари.

 

За чужбина Марков отпътувал, без да се е развел публично с втората си брачна половинка. Наложило се българската страна да даде на Здравка длъжностен бракоразвод и да върне моминската и фамилия. Джери пък получил свободата да подписа нов брак и през 70-те се оженил в Англия за трети път. Негова поредна половинка станала британката Анабел – потомка на лорда на Челси и мастит началник в Би Би Си.

 

През 1976-а им се родила дъщеря им Александра-Райна. Мнозина от познатите на Джери заподозрели, че девойката не е от него, тъй като го считали за безплоден след прекарано тежко заболяване. Момичето обаче се оказало копие на баба си по бащина линия и подозренията отпаднали.

Авторът на „ Задочни репортажи “ не могъл да се порадва доста на щерка си, тъй като 2 години след раждането й го поразила отровната сачма, сложена на върха на чадъра.

 

Преди да замине за Западна Европа, Марков бил болен на тематика хазарт и проигравал на комар обилни за времето си суми. Веднъж профукал на карти цели 11 бона! Само ще отбележим, че по соца интелектуалците получавали най-много 200 лева заплата.

Инфо: Уикенд

Тагове: Георги Марков Людмила Живкова Иван Славков Владо Костов Аркадий Ваксберг Татяна Ваксберг Петър Увалиев Георги Анастасов Славчо Пеев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР