43 проекта са създадени чрез преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в

...
43 проекта са създадени чрез преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в
Коментари Харесай

Ръст на чуждите проекти у нас, спад в Европа

43 плана са основани посредством директни задгранични вложения (ПЧИ) в България през 2018 година, сочи изследване на Ърнст & Янг за атрактивността на Европа към вложителите.

У нас се регистрира покачване на броя планове по отношение на 2017 година, когато те са били 33. Създадените нови работни места в резултат на директни непознати вложения са 7398 - с 37% повече по отношение на 2017 година, когато новите работни места са били едвам 2739.

Традиционно, най-големите вложители в България са Германия, която основава 5375 работни места, Съединени американски щати с 618 работни места и Англия с 195 работни места. Новосъздадените работни места от ПЧИ в България са най-вече в областта на бизнес услугите, осведомителните технологии, превоза и логистиката.

В Европа ПЧИ бележат 4% спад за първи път от шест години насам. Проектите от ПЧИ са общо 6356 през 2018 година

Независимо от този спад, равнищата на вложенията остават на второто си най-високо равнище от 2000 година насам. Нагласата на вложителите обаче е песимистична, като едвам 37% от фирмите, обект на изследването, плануват повишение на атрактивността на Европа през идващите три години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР