420 лева става минималната пенсия от следващата година по предложение

...
420 лева става минималната пенсия от следващата година по предложение
Коментари Харесай

Новата власт реши колко ще е пенсията, минималната заплата и майчинските

420 лв. става минималната пенсия от идната година по предложение на Асен Василев. То беше признато днес по време на коалицонните договаряния с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

От 1 янари 2022 година никой пенсионер няма да получава пенсия, която да е по-малка от настоящето заплащане, което включва краткотрайната добавка от 120 лева, която е заложена до края на месец декември т.г. Това предложение бе направено от Асен Василев и признато по време на коалицонните договаряния. Съответната добавка беше обезпечена до декември, а от Коледа е гласувано нарастване на пенсиите посредством повдигане на тежестта на коефициента за стаж, както и повишение на минималната пенсия на 370 лева С тази концепция, отправена от Василев на процедура минималната пенсия ще стане 420 лева, колкото пенсионерите взимат и в този момент с добавката, всички пенсии ще следват и индексацията по швейцарското предписание, съобщи " Монитор ".

Приета бе и концепцията да се направи повсеместен разбор на пенсионната система, въз основа на който тя да бъде реформирана.

По предложение на Елисавета Белобрадова бе признато да се разиска опцията и работещите майки да получават не 50%, а 100% от компенсацията за развъждане на дете през втората година майчинство, която бе нараснала до 650 лв.. Според Белобрадова не е редно единствено неработещите майки да бъдат подпомагани на 100%, в случай че работещите, за чиито деца няма място в яслите, заплащат по 700-1000 лева на месец за детегледачки. Ще има ваучерна система за подкрепяне на родителите с неприети деца от десетмесечна възраст нагоре. Предвижда се и разширение на опцията за различна грижа за децата, когато има квалифицирани експерти за грижа, защото сега има проблем с неналичието тук-там за изграждане на детски градини. Фокусът на финансовия запас би трябвало да е към разширение на местата. На срещата партиите се сплотиха и по тематиката държавните детски ясли и детски градини да бъдат безвъзмездни за децата. 

Белобрадова уточни, че сега майките възнамеряват по този начин раждането на второ дете, че то да може да употребява преимуществото от първото при кандидатстването за детска градини. Тя предизвести, че даже се стига до цезарово сечение месец по-рано, с цел да се вметнат децата в класирането, което дава преимущество.

От Има Такъв Народ желаеха ограниченията за детските градини да бъдат в подтекста на районната политика, да няма концентриране на фамилии с деца единствено в София.

Ще се разшири и обсегът на енергийно подпомаганите, ще се дефинира енергийна беднотия. Очаква се да се вкара и опция за разсрочено заплащане на сметки. Ще се дава и една минимална работна заплата за независимо наети в области с неспособност за работа заради ограничаващи коронавирус ограничения. Антиковид ограниченията в помощ на работодателите ще продължат и следващата година.

Единодушно бе подкрепена концепцията за автоматизирано установяване на МРЗ като % от междинната работна заплата. Конкретен % не бе закрепен, само че от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се сплотиха към 50%. 

Според думите на Гьоков се разбра, че МРЗ може да стане 710 лева, само че този съответен размер не бе записан категорично. 

Партиите посигнаха единодушие за определянето на оптималния застрахователен приход, който в този момент е 3000 лева Занапред процентът ще бъде на база междинната работна заплата, като не вписаха тъкмо число. Асен Василев даде обещание, че сигурно оптималният застрахователен приход няма да спадне.

Нищо съответно не бе признато във връзка с политиката за подкрепяне на фамилиите с деца и по този начин на процедура остана открит въпросът дали ще бъде продължена данъчната отстъпка от 450 лева на дете и за приходите от 2022 година, която зависи от гласуването на бюджета за идната година. 

В договарянията взеха участие Георги Гьоков, Емилия Масларова, Десислава Петрова, Таня Георгиева, Катя Георгиева, представители на Българска социалистическа партия, Теодора Пенева, Цветан Предов, Мика Зайкова от Има Такъв Народ. Демократична България ще бъдат показани от  Елисавета Белобрадова, Стоян Михайлов, Кристина Петкова, Владислав Панев. От Политическа партия присъединяване взимат Асен Василев, Ива Руйчева, Андрей Гюров.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия уточни, че от партията знаят какво би трябвало да се прави в обществената политика, били са единствената положителна опция на ГЕРБ, били са неотговорно и неразделно в комисиите, предложили са начинания за мощно и проспериращо общество. Предложенията на Българска социалистическа партия включват фамилно подоходно облагане, действителна отбрана на българското семейство. Целта в обществената политика на Българска социалистическа партия е обществена отбрана на човешкото достолепие, съобщи Гьоков. Той изрази опасения в днешната полемика да не се получи наддаване, като увери, че от Българска социалистическа партия няма да го вършат.

От Българска социалистическа партия оферират удължение на добавката от 120 лева към пенсиите до края на изключителната епидемиологична конюнктура у нас, размерът на майчинството през втората година и през 2022 година да бъде колкото минималната работна заплата (МРЗ), уточни Георги Гьоков.

От думите на Гьоков стана ясно, че се разисква размер на минималната работна заплата от 710 лв. за 2022 година. В момента майчинството е колкото минималната работна заплата, само че това е записано единствено до края на тази година. От Българска социалистическа партия желаят в бюджета да има съответни ограничения за незабавна енергийна целева поддръжка за фамилиите с ниски приходи - месечна целева дотация от 200 киловатчаса до края на месец март при ясно дефинирани критерии за енергийна беднотия. Нито едно семейство с ниски приходи да не бъде изключено от енергийната мрежа, като се даде опция за разсрочено заплащане на сметките, които са високи през зимния отоплителен сезон. Ограничаване на износа на дърва за огрев, диференцирани ставки на Данък добавена стойност за храни и медикаменти също са измежду предложенията на Българска социалистическа партия.
Безплатни детски градини и ясли, помощ в размер на минималната работна заплата за родителите, които са принудени да останат у дома по време на пандемията с децата си, са измежду предложенията на партията.
Българска социалистическа партия предлага еднократна помощ от 300 лева за всички деца от 1-4 клас, облекчение на данъчната и осигурителната тежест за работещи родители посредством въвеждане на 500 лева необлагаем най-малко за всяко дете.
Проблемът с бедността да не се взема решение с осигурителната система, а със обществената, желаят от Българска социалистическа партия.

" Не би трябвало политически да се позволяват проблемите с минималната пенсия, би трябвало да се доплаща до линията на беднотия посредством обществената система, с цел да не се смачква логиката на осигурителната система ", уточни Емилия Масларова от Българска социалистическа партия.

От Българска социалистическа партия желаят всички заплащания, които не са свързани с застрахователен принос, да се поемат от обществената система, желаят увеличение на тежесттта на всяка година трудов стаж след пенсионна възраст и повишен размер на минималното обезщетение за безработица.

Закон за възрастните хора още веднъж предложиха от Българска социалистическа партия.

МРЗ би трябвало да е 50% от междинната работна заплата, уточни Мика Зайкова от " ИТН ". Тя напомни, че това е заложено и в европейската инструкция за минималната работна заплата.

Минималната пенсия за цялостен трудов стаж би трябвало да бъде близо до издръжката на живот в средносрочен проект, а пенсиите като цяло да подсигуряват заместващ приход на средноевропейските равнища, упорстват от Има Такъв Народ. Зайкова уточни, че " стандартът на живот на пенсионерите фрапантно пада след излизането им в пенсионна възраст, България е страната с пенсии с най-нисък заместващ приход ".
Партията предлага да се направи цялостен разбор на двата стълба на пенсионната система, като въз основата на този разбор да има цялостна пенсионна промяна.

" Крайно време е да се направи разбор и на категориите труд за пенсиониране, да се премислят, с цел да не изтичат средства безсмислено ", добави Зайкова.

Има Такъв Народ предлага и унищожаване на таксата за вноска във втори дирек и ограничения за по-гъвкаво, по-прозрачно и по-доходно ръководство на средствата в него. Максималният застрахователен приход би трябвало последователно да пораства, да е еднакъв най-малкото на три МРЗ, сподели Зайкова. Според нея " това състояние, в което половината пенсионери, които с друг принос са на минимална пенсия, е нетърпимо и демонстрира, че системата ни е тотално дисбалансирана вследствие на безсмислени дейности за да се потуши един или различен проблем. Социалното подкрепяне на пенсионерите с приходи под линията на беднотия би трябвало да бъде и през услугите в домашна среда, считат от партията. Има Такъв Народ държат на електронно ръководство на обществените услуги и обществените заплащания ".

Теодора Пенева от Има Такъв Народ уточни, че партията предлага повсеместен принцип за подкрепяне на фамилии с деца. Еднократна помощ за възпитаници от всички класове. Потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца, разсрочена в интервал от 7 години като " концепцията е парите да се дадат на заетите родители, живеещи в България ".

Механизъм за поддръжка на енергийно уязвимите консуматори, публична формулировка за енергийна беднотия, желаят от партията. Според тях в настоящата наредбата доходният аршин изостава, основан е на два пъти обезпечен най-малък приход, което е аршин, който не може да догони нарастването на приходите и разноските на хората. От партията упорстват критерият да следва % от формалната линия на беднотия, а тя годишно да следва методиката на Евростат. Необходимо е и да се разграничи помощта за отопление от помощта за електрическа енергия, считат от Има Такъв Народ.

Теодора Пенева означи, че би трябвало да се вкара линия на енергийна беднотия, като концепцията е да има един енергиен калкулатор, с който всеки един консуматор да пресметна какъв разход има, дали има опция да покрие критериите за енергийна беднотия, а вторият съставен елемент да е неговият наличен приход след разхода за сметка - над линията на беднотия.

От партията желаят да се преразгледа бюджета на делегираните от страната действия в обществените услуги, без да се ощетяват служащите, като се намерения за услугите по 24 часа, които не са получили задоволително пари, а са доста натоварени по време на пандемията. Да се подобрят изискванията на труд и заплащането на обществените служащите, като висшистите да получават заплати като учителските, желаят още от партията.
Приемане на промени в Закона за персоналната помощ, които да отстранен ТЕЛК решението като достъп до персонална помощ, увеличение на часовете от 12 на 16, както и на ставката, желаят още от Има Такъв Народ. Създаване на Държавна организация за хора с увреждания, която да вземе под ръководство интеграционните отдели за хора с увреждания.

" Регистърът на хора с увреждания не е привързан с техните потребности, не се знае кой от какво има потребност. Трябва да се дефинират обществени, здравни, просветителни потребности, потребности от претовареност. Да се възвърне националният раков указател, както и регистрите за редки заболявания. "

Социалната политика би трябвало да бъде надпартийна политика, съобщи Цветан Предов.

От Демократична България упорства да се дефинира понятието богатство, като се сложи концепцията за богатство, в това число богатство на детето, в основата на нормативната база, уточни Стоян Михайлов. Според партията неналичието на формулировка за детската беднотия пречи на това да се подкрепят децата, да се влага в политики, които да покачват тяхното богатство, качество на живот и включване.

Демократична България желае детските градини да станат народен приоритет, с цел да могат родителите да съвместяват сполучливо персонален и професионален живот. По думите на Кристина Петкова, сантиментално е детските градини и ясли да са безвъзмездни, само че още по-важно е да има ясли и градини за всички деца.

От партията считат, че би трябвало да има контролиране на специалностите в обществената сфера (напр. обществен служащ, клиничен обществен служащ, психолог, психотерапевт и логопед), тъй като България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която не е направила това.

Елисавета Белобрадова, Стоян Михайлов, Кристина Петкова и Владислав Панев показаха, че имаме голям проблем с хората, работещи в обществената сфера, освен обществените служащи, като това се показва в незадоволителната поддръжка на страната, липса на условия към квалификацията и неналичието на стандарти. Според тях възнагражденията в сферата би трябвало да са обвързани с резултати.

От Демократична България показаха, че е притеснително, че разликата сред минималната пенсия и междинната стана прекомерно дребна, съгласно партията дълготрайно хората би трябвало да бъдат насърчавани да се обезпечават върху действителни приходи.

Елисавета Белобрадова прикани системата на ТЕЛК да бъде отстранена и да се премине към интернационалната система за оценка на опциите на хората. В момента тази система съществува единствено, с цел да се получават пенсии, а няма за цел хората да се включат в обществения живот, уточни тя.

Партията предлага и основаването на Пътна карта, която да е въз основа на регистри за всички уязвими групи. " Трябва да знаем всички уязвими групи, като дейностите да се вършат въз основа на регистрите и посочените потребности от тях ", показаха от партията.
Те обърнаха внимание и на голямата администрация и неналичието на хора на терен.

От Политическа партия предложиха огромни санкции и криминализиране на заплащането и приемането " на ръка " на суми за труд над размера на заплатата. Глобите би трябвало да се заплащат от работодателя, от счетоводителя и от самото лице, с цел да се изсветлят осигуровките, пенсионните заплащания. Да се ускори взаимните инспекции сред Национална агенция за приходите и ГИТ. Социални помощи не би трябвало да се дават на хора, които са трудоспособни. " Ако някой може да работи, той би трябвало да работи, а не да разчита на обществени помощи ", сподели водачът на Политическа партия Асен Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР