400 строителни фирми са прекратили своята дейност от началото на

...
400 строителни фирми са прекратили своята дейност от началото на
Коментари Харесай

Глосов: Държавата дължи милиарди на строителния бранш!

" 400 строителни компании са прекратили своята активност от началото на 2022 година, отписвайки се от Регистъра на строителните компании ".

Това сподели пред инж. Светослав Глосов , почетен ръководител на Камарата на строители те в България, някогашен ръководител на УС на АПИ.

" За да стартира осъществяването на една социална поръчка, от време на време са нужни 2-3 години, процедурите са дълги, обжалвания и така нататък Т.е.  строители те са принудени да работят на цени, които още със започването - огромна част от тях към този момент не са настоящи.... 40-50 на 100 е междинният % на повишаване на строителните материали. Не приказвам за труда, който също нараства, а задачата на страна та е да изравни приходите на българските служащи с тези в Европа. Това няма по какъв начин да се случи, в случай че ти работиш на цени, които са от 2-3 години обратно ", изясни той и посочи, че в препоръчаната актуализация на бюджета не са планувани средства за индексиране на цените:

" Говореше се, че ще бъдат индексирани цените на строителни работи, осъществени след 30 юни 2021 година. министърът на финансите Асен Василев в едно свое изявление сподели, че това ще се случи за типове работи, които ще се извършват след влизане в действие на закона (промените в Закона за публичните поръчки - б.р.) ". 

По думите на инж. Глосов разследващите органи в страна та към този момент повече от година са имали време да кажат кои са тези компании, така наречен акули в сектора, за които се твърди, че са били на върха на олигархичната пирамида, в която са потъвали парите за инфраструктурното развиване на България.

" Не са единствено тези 8 или 20 компании в сектора, 6000 са всички и това обвиняване (крадливи компании - б.р.) е засегнатост за строители те.... Сигурно още 500-600 компании ще отпаднат до края на годината, в случай че се продължава по същия метод. Не може строителният отрасъл да се отъждествява с тези 8 или 20 " крадливи компании ", както ги назовават ", почерта почетният ръководител на Камарата на строители те в България.

Инж. Светослав Глосов заяви, че има доста публични поръчки, които се афишират сега, само че няма кандидатстващи за тяхното осъществяване компании поради заложените цени в тях:

" Голяма част от компаниите работят на загуба, тъй като би трябвало да изхранват служащите. Вероятно ще има нови банкрути, в случай че не бъде решен въпросът със Закона за публичните поръчки, методиката за индексирането на цените и времето за индексиране. Това би трябвало да стане доста бързо. По наши изчисления около 500 млн. лв. са нужни за индексиране на тези цени ".

Държавата дължи милиарди на строителния отрасъл, посочи той и посочи, че не става дума единствено за пари за пътища.

Глосов уточни, че от Камарата на строители те в България са в подготвеност да се включи в митинга на работодателските организации на 27 юни.

Снимка: Стоп кадър, бТВ

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР