40% от аптеките в България все още не са свързани

...
40% от аптеките в България все още не са свързани
Коментари Харесай

40% от аптеките у нас - извън системата за верификация на лекарствата

40% от аптеките в България към момента не са свързани със системата за верификация на медикаментите. Това разгласи пред БНР Деян Денев от Българската организация за верификация на медикаментите.

Той подсети, че системата работи от 9 февруари тази година. Едва три месеца след старта й обаче дребен български търговец се е оказал забъркан в първия случай на подправяне на медикаменти за онкоболни. Четири опаковки от едно лекарство са били изнесени от България за Холандия, а казусът е бил засечен от европейската система за инспекция на медикаментите.

Денев посочи, че са били фалшифицирани само опаковките. Той обаче не изключи опцията ампулите в тях да са били с изминал период на валидност.

По негови думи досега не са открити други фалшифицирани опаковки. Денев увери, че в случай че във веригата на разпространяване на медикаменти има фалшифицирани опаковки или медикаменти, системата ги засича и те не стигат до пациента.

По тази причина той акцентира, че преди да освободят обещано лекарство, аптеките или търговците би трябвало да го сканират. В противоположен случай няма по какъв начин да бъдат открити вероятни фалшификации.

До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се открива фалшифицирана опаковка, уточни още той. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР