40 души са били ухапани от кърлежи за седмица във

...
40 души са били ухапани от кърлежи за седмица във
Коментари Харесай

Малки гадини тормозят варненци, 40 души са пострадали!

40 души са били ухапани от кърлежи за седмица във Варна. Това оповестиха от РЗИ за Varna24.bg. В съпоставяне, през миналата седмица случаите са били едвам 12.

Това се дължи на покачването на температурите, което засилва вредителите. Много стопани на кучета също се оплакаха от ухапвания. А ветеринари подсетиха, че най-важна е предварителната защита е постоянното обезпаразитяване на домашния любим.

Какво би трябвало да вършим при захапване от кърлеж?

Ваденето – в случай че не сте сигурни по какъв начин да извадите кърлежа, по-добре отидете при доктор. Ако въпреки всичко сте решили да ги издърпате сами е добре употребявате медицински ръкавици. Кърлежът не би трябвало да се върти. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. 

Добре е да се хваща най-близо до кожата - там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре.Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира.

Препоръчително е, изваденият кърлеж да бъде занесен за изследване в Центъра по заразни и паразитни заболявания. Няколко дни след ухапването наблюдавайте мястото. На 25-30-ия ден от ухапването, на индивида може да се извърши серологично проучване за Лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното характерно лекуване. Такива проучвания се правят в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Болестите, които носят кърлежите, са Лаймска болест (която неустановена в точния момент – в случай че не знаем, че сме ухапани или не сме се прегледали – може да стане хронична и труднолечима), Марсилска тресчица, Кримска-конго хеморагична тресчица, Хеморагична тресчица с бъбречен синдром, Кърлежов енцефалит, Ку-треска. 

Ако нямате достъп до здравна помощ, експерти предлагат кърлежа да ббъде изгорял след изваждането му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР