39 случая на едра шарка са регистрирани в съседна Сърбия. Здравните

...
39 случая на едра шарка са регистрирани в съседна Сърбия.
Здравните
Коментари Харесай

39 случая на едра шарка в Сърбия

39 случая на едра шарка са регистрирани в прилежаща Сърбия.

Здравните управляващи там започнаха акция с апел към всички родители на деца на възраст над 1 година да имунизират децата си допустимо най-бързо.

 
Трябва да си призная, че малко се учудихме какъв брой бързо реагираха родителите, водят децата си за имунизация, даже тези, които са я пропуснали. Имаме положителни резултати – за 2022 имаме равнища от близо 92% за едногодишните в Палилула. Все още не са тези 95 на стои, които са нужни за групов имунитет, само че въпреки всичко е много повече от предходните 2-3 години.
Анета Йованович, педиатър в медицински център в Палилула

Според публични данни от института „ Батут “, имунизацията против рубеола, морбили и заушка с комбинираната MMR ваксина, за 2021 за територията на Сърбия е 74.8%, до момента в който през 2020 е била 78.1%. В нито един от регионите обаче равнищата не са достигнали 95%, нужни за групов имунитет.

 
Непрекъснато следим здравните досиета на неимунизираните деца. Това се прави 3-4 пъти дневно. Правим го изключително през този интервал, когато имаме случаи на едра шарка и морбили. Докладваме всички подозрителни случаи.
Анета Йованович, педиатър в медицински център в Палилула

Лекарите настояват, че пандемията от COVID-19 е повлияла и на разпространяването на други инфекциозни болести, в това число дребна шарка, на територията на Европа. По данни на СЗО през 2022 година се следи нарастване на броя на случаите на морбили спрямо 2021 година По време на последната зараза от дребна шарка в Сърбия през 2017 година и 2018 година са регистрирани към 5800 пациенти, от които 93% не са били имунизирани.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР